ISPIT ZRELOSTI

Matura bez gradiva koje se učilo u školi na daljinu

Obvezni predmeti - hrvatski, matematika i strani jezik, polagat će se u periodu između 8. i 29 lipnja
 Tom Dubravec / CROPIX

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak putem svoje Facebook stranice obavijestila je jučer maturante da se u obveznim predmetima na maturi (hrvatski i prvi strani jezik te matematika) ove godine neće provjeravati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda. Nakon što su ovu školsku godine obilježili dugotrajni štrajk u prosvjeti i obustava nastave u učionicama zbog epidemije koronavirusa, mnogo je neizvjesnosti bilo oko provedbe ispita zrelosti.

Posljednja etapa

“Svjesni smo izazova i teškoća s kojima se susrećete u posljednjoj etapi vašeg školovanja, vi i vaši nastavnici. Stoga sam poslala pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem kažem da se gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature”, izvijestila je Divjak.

Ponovila je da će se obvezni ispiti državne mature polagati od 8. do 29. lipnja, a unutar tog razdoblja pisat će se i odgođeni esej iz hrvatskog jezika. Podsjetimo, taj se esej trebao pisati 16. svibnja, ali je odgođen zbog epidemiološke situacije. U tom terminu, dakle sredinom svibnja, navela je ministrica Divjak, održat će se online probni esej kako bi maturanti dobili povratnu informaciju o spremnosti za taj dio ispita iz hrvatskog jezika.

Također, treba podsjetiti kako je ministrica ranije najavila da će se o potrebi provedbe svih izbornih ispita mature dogovarati s dekanima fakulteta i Rektorskim zborom. Konkretni datumi svih ispita u lipnju trebali bi biti poznati u prvoj polovici svibnja.

Korigirani katalozi

Nastavnici uglavnom pozdravljaju odluku da se maturantima izađe ususret, ali pozivaju nadležne da se što prije objave korigirani katalozi kako bi se točno vidjelo koje se dijelove gradiva neće ispitivati.

- Ne smatram da će maturanti biti zakinuti time što se na maturi neće provjeravati taj dio, naprotiv, to je za njih psihološko olakšanje s obzirom na situaciju u kojoj smo se našli i oni i mi. To ih dovodi i u ravnopravan položaj jer neki, osobito u Zagrebu i okolici, nakon potresa nisu mogli pratiti redovito online nastavu, nisu imali interneta.

Ali, važno je reći i da se matura ne priprema samo jedno polugodište, to je proces u kojemu radimo i za koji učenike pripremamo sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja - kaže nagrađivana profesorica hrvatskog jezika Željka Župan Vuksan iz Gimnazije Sesvete. - Sada je najvažnije da se nakon ove odluke što brže i što jasnije prerade ispitni katalozi kako bi svi dobili konkretne informacije o tome što se na maturi neće ispitivati - kaže ona.

Podsjetimo, ovogodišnjim maturantima ove se godine još u veljači izašlo ususret tako što je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja s popisa lektire za esej iz hrvatskog jezika skinuo Marinkovićeva “Kiklopa” nakon što je dvije trećine nastavnika u anketi potvrdilo da ga neće stići obraditi do 16. svibnja. Također, podsjetimo, ove godine ukinut je i minimalni prag prolaznosti za esej iz hrvatskog jezika.

Rasterećenje

S najnovijim prijedlogom da se maturante rastereti propitivanja gradiva drugog polugodišta slaže se i profesorica engleskog jezika Sanja Božinović.

- Prijedlog za izostavljanje sadržaja i ishoda koji se ostvaruju u drugom polugodištu četvrtog razreda iz ispita državne mature je prihvatljiv jer stavlja sve maturante u ravnopravan položaj te uvažava posebne okolnosti koje su se dogodile ove školske godine.

Maturanti i njihovi nastavnici u kratkom su se roku morali prilagoditi nastavi na daljinu, što je, posljedično, moglo dovesti do razlike u razinama ostvarenosti odgojno-obrazovnih ishoda svih nastavnih predmeta u drugom polugodištu - kaže profesorica Božinović.

Prijemne za upis u srednju potvrdile tri škole u Zagrebu

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zasad nema novih odluka vezanih uz ovogodišnje upise učenika u srednje škole, odnosno izvjesno je da će se ti upisi provoditi kao i dosad - putem interneta i na temelju ocjena iz viših razreda osnovne škole.

Odluku o broju upisnih mjesta i odjeljenja Ministarstvo obično donosi sredinom svibnja, a tako bi trebalo biti i ove godine. Što se tiče prijemnih za upis srednju školu, njih su dosad potvrdile samo tri srednje škole iz Zagreba, i to XV. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog i Prirodoslovna škola Vladimira Preloga za gimnazijski program.

Što se tiče povratka učenika u školu i studenata na fakultete ako se poboljša situacija, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ponovio je da se online nastava odvija dobro i da vjerojatno neće biti potrebe da se tako ne završe akademska i školska godina.

O svim ostalim mogućnostima dogovarat će se Vlada i krizni stožer ovisno o situaciji, kao i o dosad spominjanoj mogućnosti povratka u škole i prije kraja školske godine za djecunižih razreda, maturante te djecu s teškoćama koja imaju asistente u nastavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:15