EPILOG DIVLJANJA NA SATU

'MESIĆU I PUSIĆKI METAK U GLAVU, MLADIĆ JE BIO U PRAVU, A SVI HRVATI SU STOKA I DEBILI' Pomahnitali vjeroučitelj dobit će izvanredni otkaz!

 
 Facebook, Hanza Media

Ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza ugovora o radu vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

- Gospodin Bagarić je na bolovanju, a naša je procedura debelo u tijeku. Zlouporabio je poziciju učitelja, zloupotrijebio je djecu za svoje besprizorne izjave i osobno sam toliko zgrožena da mi uopće nije bitna pozadina, odnosno je li on 'puknuo', je li nešto u njemu tinjalo... To je nešto što se naprosto ne smije pojaviti u čovjeku koji radi posao u školi, osobito onome tko je vjeroučitelj, uz to i razrednik, izjavila je za Jutarnji ravnateljica Ljiljana Klinger.

Bagarić je u ovoj zagrebačkoj školi radio desetak godina i s njim nije bilo problema, a ravnateljica je za snimku sata vjeronauka saznala iz medija.

- Ne želim ga opravdavati, no snimka je nastala na dan izricanja presude generalu Praljku. Očito je to bio okidač – kaže ravnateljica i dodaje da su u Katehetskom uredu zgroženi njegovim činom.

Na pitanje koliko će trajati procedura izvanrednog otkaza, Ljiljana Klinger kaže: - Sigurno je jedno, održao je zadnji sat vjeronauka!

Podsjetimo, jedan učenik osmog razreda te osnovne škole snimio je svog vjeroučitelja kako na satu priča, između ostaloga, o tome kako bi Stjepana Mesića i Vesnu Pusić trebalo ubiti po kratkom postupku, a pritom hvali ratnog zločinca Ratka Mladića. Sve Hrvate Bagarić je ujedno nazvao 'nezahvalnom stokom, kretenima, debilima, svih 4,2 milijuna', svi do zadnjega itd.

Most oštro osudio poruke vjeroučitelja Bagarića

Iz Mosta su u petak oštro osudili postupak vjeroučitelja Krešimira Bagarića iz zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec, koji je snimljen kako učenicima govori o strijeljanju nekih hrvatskih političara, Hrvate naziva "nezahvalnom stokom" te opravdava ratnog zločinca Ratka Mladića.

"To je apsolutno nedopustivo, a tim je gore da je taj čovjek vjeroučitelj. Kao čovjek i političar to apsolutno osuđujem", rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Smatra da postupci jednog čovjeka ne trebaju dovoditi u pitanje cijeli školski predmet, ali da treba oštro osuditi govor mržnje i takve izjave, neovisno koje predmete takav čovjek predaje.

GLAS najoštrije osudio Bagarićeve izjave i pozvao institucije da reagiraju

Građansko-liberalni savez (GLAS) najoštrije je osudio izjave Krešimira Bagarića, vjeroučitelja u OŠ 'Matija Gubec', ističući da te izjave predstavljaju u školama nezabilježeni govor mržnje s obilježjima kaznenoga djela te je pozvao nadležne institucije da hitno reagiraju.

GLAS je u petak Bagarićeve izjave ocijenio skandaloznim i pozvao nadbiskupa Josipa Bozanića, kao mjesnoga ordinarija koji je odgovoran za imenovanja i postavljanja vjeroučitelja na području svoje dijeceze, da bez odugovlačenja iskaže javnu ispriku svima koji su se našli na udaru govora mržnje te da Bagarića odmah suspendira i onemogući mu daljnji rad u školama.

Pozivaju ministricu znanosti i obrazovanja da do revizije Vatikanskih ugovora posebnim naputkom naloži prosvjetnoj inspekciji način praćenja i valorizacije rada vjeroučitelja u školama, ali i Državno odvjetništvo da po službenoj dužnosti istraži je li došlo do počinjenja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Protestirajući protiv krajnje neprimjerenog ponašanja i nedopustivih izjava koje, ocijenili su, predstavljaju dosad u školama nezabilježeni govor mržnje koji ima i obilježja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Pozvali su i pravobraniteljicu za djecu da predloži način učinkovite zaštite djece od političke propagande i širenja govora mržnje u školama. Sve učenike i roditelje pozivaju da slične slučajeve prijave pravobraniteljici i nadležnim prosvjetnim vlastima.

GLAS u priopćenju podsjeća da vjeronauk u školama nikada nije bio niti smije biti zamišljen i izvođen kao politička propaganda, osobito ne kao indoktrinacija djece mržnjom prema drugima i drugačijima, kao sredstvo raspirivanja nacionalne i političke isključivosti i netrpeljivosti ili kao tribina za javno poticanje na nasilje i mržnju.

"Na žalost, prosvjetne vlasti nemaju nikakve mogućnosti ne samo utjecaja na izbor vjeroučitelja nego ni praćenja i valorizacije njihova rada u školama jer njih, prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture kao jednome od tzv. Vatikanskih ugovora, imenuju mjesni biskupi", ističe se.

U priopćenju upozoravaju kako je takva vrsta ekskluziviteta, koja školskim odborima ni ravnateljima škola ne dopušta nikakvu vrstu utjecaja na izbor i zapošljavanje vjeroučitelja niti na nadzor rada u izvođenju nastave, krajnje nedopustiva i svjedoči o neophodnoj potrebi revizije i mogućeg ukidanja spornih ugovora. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:28