INTERLIBER

NA TRŽIŠTE STIGLA NOVA ŠKOLSKA GRAMATIKA Priručnik koji se bavi 'teškom' temom na jednostavan način

 
Ravnatelj instituta za hrvatski jezik i jezokoslovlje Željko Jozić s autoricama gramatike, Lanom Hudeček i Milicom Mihaljević
 Sandra Šimunović / CROPIX

Na početku školske godine, u rujnu, Jutarnji list objavio je priručnik Hrvatska školska gramatika u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Proširena, ukoričena i obogaćena ilustracijama, Školska gramatika promovirana je danas u 11 sati na Interliberu, gdje je već izazvala veliki interes.

Autorice gramatike, Lana Hudeček i Milica Mihaljević, trenutno su najplodnije hrvatske jezikoslovke u području normiranja jezika. Suautorice su i pravopisa, savjetnika, rječnika, te urednice popularno-znanstvenog časopisa Hrvatski jezik u izdanju Instituta.

Simpatični likovi

- Hrvatska školska gramatika priručnik je namijenjen u prvome redu učenicima viših razreda osnovne škole i učenicima srednjih škola, ali bit će koristan svima koji se služe hrvatskim standardnim jezikom kao kratak podsjetnik na osnovna gramatička pravila. U njemu se usustavljuju gramatički sadržaji predmeta hrvatski jezik od 1. do 8. razreda osnovne te od 1. do 4. razreda gimnazije - ističe Željko Jozić, ravnatelj Instituta. Objašnjava da je nastanak gramatike motiviran praktičnom potrebom da se učenicima, učiteljima i nastavnicima da jasan, kratak i jednostavan pregled osnovnih jezičnih znanja. Priručnik, koji se bavi “teškom” temom za mnoge učenike, olakšavaju komične ilustracije Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca.

- Naši likovi nemaju ime, oni su simpatični mali likovi koji izmjenjuju replike i nastali su sa željom da ovaj priručnik ne ispadne suhoparna gramatika. Ilustracije pokazuju da jezik može biti zabavan, jednostavno smo željeli da gramatika i učenje jezičnih pravila ne budu učenicima bauk - kaže Josip Sršen, poznati ilustrator sklon pisanju jezičnih savjeta u stripu, koji je, među ostalim, za Jutarnji list radio strip “Divlji lektor”.

Korak naprijed

Likovi u više od 20 ilustracija gramatike tako traže isključenu rečenicu, naručuju prilog u restoranu, najavljuju vic o “musi i jusi” (sibilarizacija koja se ne provodi u riječima muha i juha), fizički sklanjaju, odnosno dekliniraju zamjenice, krate jata... U Gramatici od 182 stranice dosta je zgodnih fora - kraćenje jata kroz igru riječima jat i jato, rastavljeno pisanje izraza sa mnom, gdje u spojenoj verziji riječi na ilustraciji policajac s pendrekom u ruci naređuje: “Idemo, dečki, razlaz!”...

- Ilustracije su svakako iskorak prema pristupačnosti tema vezanih uz hrvatsku gramatiku, a objavom “Hrvatske školske gramatike” Institut napokon popunjava prazninu u svojim izdanjima normativnih jezičnih priručnika jer već imamo Školski rječnik hrvatskog jezika iz 2012., Hrvatski pravopis iz 2013., Hrvatski jezični savjetnik iz 1999., Jezične savjete iz 2011. te “555 jezičnih savjeta” iz 2016. - objašnjava Željko Jozić.

Gramatiku su recenzirali Marijana Horvat iz Instituta i Ante Bežen, vodeći hrvatski metodičar iz područja hrvatskog jezika.

- Priručnik je korak naprijed u odnosu na dosad objavljivane gramatike za škole zbog toga što osim uobičajenog gramatičkog teksta donosi i primjere vezane za pravopis i jezične savjete koji idu uz određene gramatičke pojmove. Prema tome, i učiteljima i učenicima predstavlja ne samo izvor znanja nego i uputu za snalaženje u jezičnim problemima - kaže profesor Bežen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:21