JUTARNJI LIST ODABRAO POBJEDNIKE

NAGRADE ZA NAJBOLJI ŠKOLSKI LIST OTIŠLE U ZABOK I ZLATAR 'Ne želimo prepisivati, pravi novinar kisne na terenu'

 
Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka dobila je nagradu za list Tabula Nova (tiskano i digitalno izdanje)
 Goran Mehkek / CROPIX

Pažnju šesteročlanog žirija Jutarnjeg lista ovoga su ljeta pridobili na prvu zbog atraktivne naslovnice.

Tabula Nova, školski list Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka, u pobjedničkom broju iscrpno se bavi temom mladih i seksualnosti, pri čemu je naslovnica ilustrirana fotografijom dviju djevojaka u (skoro) poljupcu.

Tema je odrađena temeljito, sa svih aspekata, pokrivajući sve vrste seksualnosti, izazove i dvojbe s kojima se susreću srednjoškolci. Iznimno kvalitetni tekstovi, privlačna oprema, zanimljive fotografije, sve je to - kako su objasnili članovi povjerenstva Jutarnjeg lista - bilo zaslužno za proglašenje Tabule Nove najboljim školskim listom u konkurenciji srednjih škola Hrvatske, na natječaju Jutarnjeg lista Biramo školski list godine.

Nema tabu teme

- Mi smo umjetnička škola, a seksualnost je najviše izražena upravo u našem području. To je tema koja ne treba biti tabu. Pritom u svojoj školi nemamo problema s cenzurom, pišemo doista svašta, provokativni smo i skloni objaviti dijametralno suprotna mišljenja sugovornika o istoj temi, od onih ultrakonzervativnih do ultraliberalnih. Volimo takve kontraste - objašnjavaju nam Petra Sokolić, glavna urednica tiskanog i digitalnog izdanja Tabule nove i novinarka Stela Matković. U njihovoj su redakciju još Rea Čavić i Borna Banovec, a mentori su im Nikola Sinković i Marina Kanceljak Buhin (tiskano) te Krešimir Varga (digitalno).

Zabok, 171018. 
Prilaz prof. Ivana Vrancica 5, 
Srednja skola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjecu, Zabok.
Dodjela nagrada za novine Tabula tiskano i digitalno izdanje. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka dobila je nagradu za list Tabula Nova (tiskano i digitalno izdanje)

Redakciju škole u Zaboku posjetili smo ove srijede i marljivoj ekipi uručili priznanja i dva laptopa. Škola je odnijela dvostruku pobjedu: Tabula Nova izašla je u digitalnom izdanju i pobijedila u konkurenciji najboljih digitalnih listova.

- Njihove web stranice ne bi se posramili ni neki hrvatski mainstream mediji - zaključak je povjerenstva o digitalnom pobjedniku.

Ravnateljica škole specifične među ostalim vlastite tiskare, skromne, ali pouzdane, kaže kako je ponosna što su primatelji priznanja za dugogodišnji trud učenika i mentora.

- Drago mi je zbog učenika jer na ovaj način promoviramo njihove sposobnosti i vještine, jezične kompetencije, pismenost, ali i samu školu. Iako smo svjesni trendova, nećemo odustati od tiskanog izdanja Tabule Nove prije svega zato što nam se rad na njoj veže uz grafički dizajn, odnosno struku. Uostalom, Tabula Nova je izraz buntovništva naših mladih - kaže ravnateljica Božica Šarić, u čijoj nam školi otkrivaju kako nestrpljivo čekaju službeno odobrenje Ministarstva obrazovanja za novi izborni predmet - digitalno novinarstvo.

Golemi trud

Dvadesetak kilometara dalje, u Zlataru, upoznajemo mlađu pobjedničku ekipu. Školski list zlatarske Osnovne škole Ante Kovačića, Zlatarske iskrice, proglašen je najboljim školskim listom u kategoriji osnovnih škola u Hrvatskoj.

- Normalno je da se uspjeh mora dogoditi kada je uložen abnormalan trud i broj sati na izradu Zlatarskih iskrica - komentira ozbiljnim tonom glavni urednik pobjedničkog tiskanog broja Matija Varga. Na broju pripremanom kroz čitavu prošlu školsku godinu, čija je glavna tema kućni ljubimci obrađena sa svih relevantnih aspekata, radili su učenici Paula Sviben, Leonardo Rihtarić, Karlo Sviben, Patrik Delija, Dorijan Habuš, Leon Juriša i Nikola Plašć, uz mentorstvo stručnog suradnika knjižničara Denisa Vinceka.

- (...) List ima vrlo dobar ritam te odnos teksta i ilustracija, s posebno dobrim osjećajem za redoslijed tema. Vrlo zrela redakcija osnovnoškolaca - glasio je dio službenog zaključka povjerenstva Jutarnjeg lista.

Zlatar, 171018. 
OS Ante Kovacica Zlatar.
Ulica Vladimira Nazora 1
Dodjela nagrada skolskim listovima
Novine Zlatarske Iskrice tiskano izdanje.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
dobitnici nagrade za najbolji osnovnoškolski list iz OŠ Ante Kovačića u Zlataru za novine Zlatarske iskrice (tiskano izdanje)

Niz sati na terenu

- Našim novinarima nije u primisli prepisivačina, oni znaju da za dobar novinarski tekst treba pokisnuti na terenu - kaže Denis Vincek, voditelj novinarske sekcije od 2011. i bivši novinar, čija je misao vodilja u radu s učenicima.

- Ne treba raditi samo s kremom, superodlikašima, nego sa svima zainteresiranima. Novi broj Zlatarskih iskrica, jubilarni 60., u pripremi je uz novog glavnog urednika Leonarda Rihtarića, a tema broja su računalne igrice.

- Za potrebe nove velike teme posjetili smo ambulantu za ovisnost o računalima, igricama i virtuali u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Nakon povratka u Zlatar shvatili smo da su nam fotografije ispale loše pa smo morali ponoviti posjet bolnici - pojašnjava mentor Vincek. Kvalitete školskog novinarskog stvaralaštva ne bi bilo bez terenskog rada, a terenskog rada ne bi, pak, bilo bez razumijevanja ravnatelja škole Marijana Posarića - naglašava Vincek.

- Iznimno sam ponosan i zadovoljan što je Jutarnji list prepoznao kvalitetu našeg lista, učeničkog tima i našeg mentora. Trudit ćemo se i dalje biti među najboljim školskim listovima - rekao je ravnatelj, zadužen u Zlatarskim iskricama za lekturu.

Sponzor drugog po redu natječaja Jutarnjeg lista je HEP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:27