SUKOB

NASTAVLJA SE KONFLIKT STUDENATA I DEKANA FILOZOFSKOG FAKULTETA Ministarstvo raspustilo Studentski zbor umjesto dekana, došli i zaštitari

Ovaj mjesec se trebala održati sjednica i odluka o razrješenju dekana Previšića, no sve se zakompliciralo
Transparenti na filozofskom fakultetu izvješeni sredinom lipnja ove godine
 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Ovaj mjesec na Filozofskom fakultetu trebala se održati sjednica Fakultetskog vijeća, gdje se trebala donijeti odluka o razrješenju dužnosti dekana Vlatka Previšića.

Sve je bilo spremno za sjednicu, ali je dekan tražio od Ministarstva obrazovanja provedbu upravnog nadzora nad postupkom njegova razrješenja, ujedno i održane posljednje sjednice. MZOS je donio odluku kojom je prvo potvrdio dekanov upit da je ta posljednja sjednica, održana 16. lipnja, neregularna. Osim toga, poništili su i izbore za Studentski zbor Filozofoskog fakulteta koji su održani prošle godine.

Plenum

Karlo Jurak, član Studentskog zbora, kaže kako je riječ zapravo o agendi dekana Previšića za zaštitu svojeg položaja.

- Naveli su kako u Vijeću nismo imali 15 posto studenata, nego 14,6. Kao prvo, ta brojka se treba zaokružiti, a drugo, nama nitko nije spomenuo da trebamo imati toliko članova u Vijeću - rekao je Jurak.

Prijašnji izbori su održani prema starom sistemu, gdje je studentske članove Vijeća birao Plenum, dok je prema novom odabrano 13 stalnih članova koji bi predstavljali studentske interese.

Žalba

- Na ovaj smo način učvrstili svoju pregovaračku poziciju, a da nismo, tko zna što bi se dogodilo s odlukom spajanja Filozofskog fakulteta i Katoličko-bogoslovnog fakulteta - rekao je Jurak.

Sukob traje od trenutka kada je dekan predložio spajanje FF-a i KBF-a, ali su studenti uspjeli stati na kraj “klerikalizaciji” obrazovanja. Ako je sjednica bila “nelegalna” zbog manjka studenata u Vijeću, kažu studenti, znači da se trebaju poništiti sve odluke donesene prije nje jer je njih uvijek bilo 13 u Vijeću, a to podrazumijeva odluke o napredovanju profesora, ali i financijski izvještaji Fakulteta. Iz Zbora su poručili kako nisu još službeno primili odluku, ali da pripremaju žalbu.

Dekan Previšić nam se danas nije javljao na telefon. Od nekoliko smo studenata dobili potvrdu da se na području fakulteta nalaze zaštitari, čija je zadaća da uklanjaju “nepodobne” plakate s dekanom Previšićem te rektorom Borasom te one koji pozivaju na studentski plenum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:31