OČEKUJE SE VELIK ODAZIV ŠKOLA

NATJEČAJ JUTARNJEG Opet biramo najbolji školski list, prijave traju do 1. lipnja: 'Želimo nagraditi vašu kreativnost'

 

Nakon velikog prošlogodišnjeg interesa škola za novopokrenuti natječaj Jutarnjeg lista “Biramo najbolji školski list godine” i ove godine nastavljamo s akcijom!

Pozivamo ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj da od danas do 1. lipnja na adresu redakcije prijave svoje školske listove na natječaj kojim promoviramo i nagrađujemo kreativnost, originalnost, marljivost, poduzetnost i medijske vještine osnovaca i srednjoškolaca. Glavni sponzor natječaja i ove je godine HEP.

- Natječaj organiziramo kako bismo potaknuli nagrađivanje kreativnosti i medijske pismenosti mladih u školama i dali im vjetar u leđa da unaprjeđuju i njeguju poznavanje hrvatskoga jezika, ujedno vježbajući medijske vještine. Medijske vještine u današnjem su svijetu nezaobilazan alat za razumijevanje konteksta društvenih događaja. Prošlogodišnji veliki odaziv škola i ravnatelja potiče nas da nastavimo s ovakvim akcijama. Zato smo ove godine proširili kriterij, uvodeći i digitalnu razinu školskih izdanja. Nadamo se još većem odazivu - kaže glavni urednik Jutarnjeg lista, Goran Ogurlić.

Slavonski Brod, 120917.
Goran Ogurlic glavni urednik Jutarnjeg Lista predao je negradu ucenicima Gimnazije Matija Mesic za Otrovni List kao najbolji skolski list u Republici Hrvatskoj 
Na fotografiji ucenici i Goran Ogurlic.
Foto: Danijel Soldo / CROPIX
Danijel Soldo / CROPIX
Lani su pobijedili tvorci “Otrovnog pera” iz Gimnazije Matija Mesić

Tko je u žiriju?

Ove godine nagrađujemo škole i učenike u šest kategorija izbora: školski list godine (osnovne škole), školski list godine (srednje škole), novinski tekst godine (osnovne škole), novinski tekst godine (srednje škole) te digitalna izdanja godine za osnovne i srednje škole. Pristigle listove, digitalna izdanja i samostalne novinarske radove procjenjivat će šesteročlano povjerenstvo Jutarnjeg lista, u sastavu: Nino Đula, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista, Lana Mindoljević Novak, urednica priloga Like!, Marijana Sever, urednica rubrike Život, Gordan Zečić, zamjenik urednika Nedjeljnog Jutarnjeg, Siniša Sušec, glavni urednik web portala jutarnji.hr, i Mirela Lilek, obrazovna novinarka.

Na prošlogodišnji natječaj pristiglo je ukupno 96 školskih listova, 62 iz osnovnih škola i 34 lista srednjih škola. Zbog velikog interesa produljili smo rok za dostavu listova, što smo ove godine ukalkulirali u samom startu natječaja, ostavljajući školama više od dvadeset dana za pripremu i slanje prijave.

U prijavi za natječaj za najbolji školski list treba priložiti izdanje školskog lista (1 primjerak), navesti ime škole, ime i prezime ravnatelja/ravnateljice, ime i prezime voditelja/voditeljice novinarske skupine te ime i prezime glavnog urednika/urednice. Također treba navesti naslov i autora jednog teksta iz prijavljenog lista koji će konkurirati za nagradu Najbolji novinarski tekst godine. Prijave za digitalna izdanja primat ćemo na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Najboljim školskim listom u kategoriji osnovnih škola žiri Jutarnjega lista prošle je godine proglasio Čarobnu frulu zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana. Najbolji školski list srednjih škola je Otrovno pero Gimnazije Matije Mesića u Slavonskom brodu. Najbolji novinarski rad u kategoriji osnovnih škola je “Jesi li ti lega?” autorice Ivane Brajnović i Marije Rudec, učenica Osnovne škole Dobriše Cesarića iz Osijeka, dok je najboljim srednjoškolskim učeničkim radom žiri proglasio tekst “Maturant Tin Novosel - ultramaratonac i najmlađi HGSS-ovac”, čije autorstvo potpisuje Laura Majer iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. Predstavnici Jutarnjeg i HEP-a posjetili su i nagradili škole i učenike u Slavonskom Brodu, Osijeku, Čakovcu i Zagrebu.

Kradu im sadržaj

Kučer je pak redakciju Jutarnjeg lista posjetio pobjednički tim učenika Gimnazije Matije Mesića iz Slavonskog Broda, prikupljajući iskustva za buduće brojeve svojeg lista Otrovno pero. S redakcijom ih je upoznao urednik rubrike Svijet Jutarnjeg Željko Trkanjec, a direktor marketinga Igor Cenić proveo kroz Tiskaru.

- Učenici su bili izuzetno zainteresirani za tehnološki proces izrade novina, a zanimalo ih je i kakav je suodnos web i tiskanog izdanja. Tijekom razgovora su potvrdili da i njima lokalni mediji često kradu sadržaj, pri čemu ne navode njihove novine kao izvor. Posebno ih je interesiralo kako novinari razlučuju pravu vijest od “fake newsa” - opisao je Željko Trkanjec posjet.

Prema riječima mentorice novinarske grupe Gimnazije Matije Mesića, Andrijane Nemec Kosijer, osam je učenika jučer dobilo priliku vidjeti čitav proces proizvodnje dnevnih novina.

- Bili su prilično iznenađeni, kažu da su drukčije zamišljali čitav proces, ali su jako zadovoljni. Napokon su dobili dojam kako se radi u profesionalnim novinama - rekla je profesorica i mentorica novinarske grupe Andrijana Nemec Kosijer. Dodaje da je ideja pokretanja natječaja izvrsna, jer su učenici dosad imali vrlo malo prilika pokazati što su radili.

- Žalosno je kada njihov rad ostane samo u okviru škole, ovo je prilika da se pokažu. Lani nismo stigli napraviti školske novine za Lidrano, no stigli smo do vašeg natječaja. Bez toga, naš bi list ostao u sjeni, a ovako smo dobili priliku i još pobijedili - kaže profesorica Nemec Kosijer.

I ove godine očekujemo velik odaziv škola na natječaj i veselimo se čitanju školskih listova, za koje smo svjesni da ne nastaju u lakim uvjetima. Jutarnji list cijeni vaš trud!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:07