PET PRIJAVLJENIH NA JEDNO MJESTO

NAVALA, A NIJE GIMNAZIJA: SMJER ZA KOJIM SU LUDI SVI OSMAŠI, PA I ODLIKAŠI 'Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo'

Arhivska fotografija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Četverogodišnji obrazovni program tehničar za računalstvo, koji se izvodi prema novom strukovnom kurikulumu, hit je među osječkim osmašima! Kako piše Glas Slavonije, iako je to zanimanje moguće upisati samo u dvije škole u Osječko-baranjskoj županiji - osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj te Prvoj srednjoj školi Beli Manastir, na 68 mjesta, koliko je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prijavilo se čak 348 osmaša! Elektrotehnička i prometna škola najpoželjnija je škola u županiji - navala je bila toliko velika da za jesenski rok nema ni jednog mjesta - na 168 mjesta prijavilo se 1035 učenika! U ljetnom roku upisana su 2824 učenika prvih razreda srednje škole u cijeloj županiji.

Ove je godine osječkoj školi, zbog velikog interesa za smjer tehničar za računalstvo, Ministarstvo odobrilo otvaranje i drugog razrednog odjela s još 24 mjesta. No, sudeći prema navali, ali i potrebi tržišta, posebice u brzorastućem IT sektoru, trebalo bi omogućiti upis još nekoliko razreda, ocjenjuju ravnatelj Antun Kovačić i Denis Sušac, nekadašnji učenik škole i predsjednik udruge Osijek Software City, s kojom škola surađuje preko edukacije nastavnika, stručne učeničke prakse i u nizu projekata.

- Prijavljenih za smjer tehničar za računalstvo ove je godine gotovo dvostruko više unatoč tome što imamo dodatan razred - za 48 mjesta prvi je izbor za oko 90 osmaša - kaže ravnatelj Kovačić. Posljednji na ljestvici prijavljenih ima najmanje 69-70 bodova, a upisuje se sve više odlikaša.

- Smjer je jako popularan među osmašima, sve češće među najboljima, jer i oni sami osluškuju potrebe tržišta rada koje traži sve više programera. Posebno se to ističe u Osijeku, gdje se u IT sektor sve više ulaže i koji se konstantno razvija - komentirao je ravnatelj Kovačić. Tehničari za računalstvo uče prema aktualnom programu i revidiranom kurikulumu - na nastavi im nije dosadno. Riječ je o modernom programu koji će učenicima omogućiti stjecanje znanja, vještina i sposobnosti cijenjenih u IT branši.

- Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija - svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za studij. Većina odlazi na FERIT i Odjel za matematiku, ali i zagrebački FER, a dio odmah ide u radni odnos - kaže ravnatelj. Ističe izvrsnu suradnju s udrugom Osijek Software City, u čijim se tvrtkama bivši učenici često zapošljavaju.

- Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo - ističe Kovačić. Slaže se s time i Sušac, u čijoj se tvrtki Mono odnedavno obučava desetak tehničara za računalstvo, nadaju se, svojih budućih zaposlenika.

- Bit će sve veći manjak radne snage i mislim da će uskoro i taj dodatni razredni odjel biti premalo. I broj upisanih na fakultetima je beznačajan za IT - u Osijeku godišnje dobijemo samo 250 studenata. Dio njih ode u inozemstvo, dio u Zagreb, a samo se dio ovdje zapošljava. Nama je u interesu da djeca upisuju što više takvih konkretnijih programa vezanih za IT struku. Želimo zadržati najbolje u Osijeku koji će se nakon školovanja zaposliti u tvrtkama članicama OSC-a - ističe. A nakon završetka srednje škole, učenici koji završe program tehničar za računalstvo mogu, ali i ne moraju, na studij jer se i sa svjedodžbom bez problema zapošljavaju.

- Riječ je o jako dobrim učenicima koji se s ovim nivoom predznanja i osobnim interesima vrlo lako mogu zaposliti nakon škole. Pogrešno se danas smatra da svatko mora završiti fakultet - smatra Sušac.

Tehničar za računalstvo sedmo je po redu zanimanje koje su pri upisu u srednje škole u najvećem broju ove godine prijavili hrvatski osmaši, pokazuju podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za kvotu od 1225 mjesta zabilježeno je 5447 prijava, a upisala su se 1094 učenika. Podaci su pokazali da taj smjer upisuju i čisti odlikaši - s 80 bodova. Među top 10 zanimanja s najviše prijava je i elektrotehničar s 3929 prijava na kvotu od 933, koji je upisalo 855 učenika. Na popularnosti drži i tehničar za mehatroniku za kojeg je odobreno 621 mjesto, a prijavila su se 3153 osmaša - 593 su se uspjela upisati. Slobodnih mjesta u tim zanimanjima ipak je ostalo u nekoliko strukovnih škola. U prve razrede srednjih škola u ljetnom roku upisano je ukupno 39.330 učenika - 7321 u pet slavonskih županija, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:04