ISTRAŽIVANJE

NEOBIČNA ODLUKA SREDIŠNJE USTANOVE ZA PROVEDBU ZAVRŠNOG ISPITA Maturanti u anketi masovno bili za odgodu mature, Centar nakon toga - otkazao anketu

Državna matura
 Tom Dubravec / CROPIX

Što maturanti misle o provedbi ovogodišnje državne mature, ali i koliko trenutačno mogu upravljati vlastitim učenjem, odnosno što trenutačno utječe na njihove načine učenja, bila su neka od pitanja u anketi koju je u petak među maturantima organizirao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnja ustanova za provedbu državne mature.

Međutim, kako je obavijestio dio maturanata koji je na stranici svojeg razreda na Loomenu dobio upitnik za ispunjavanje, u petak u poslijepodnevnim satima stigla je obavijest razrednika da se zbog “zlouporabe upitnika” on ukida, a do tada dobiveni rezultati smatrat će se nevažećima.

O čemu se radilo, zašto je anketiranje naprasno prekinuto, hoće li biti nastavljeno i za što će poslužiti rezultati upitnika, upitali smo jučer NCVVO.

- Cilj upitnika, odnosno ankete, bio je ispitati odrednice samoregulacije učenja kao jednog od ključnih prediktora uspjeha na ispitima državne mature. Nažalost, prilikom provedbe upitnika došlo je do ozbiljne ugroze valjanosti, i to zbog pokušaja skupnog rješavanja upitnika putem društvenih mreža. Kako je Centar pažljivo pratio provedbu upitnika, čim je uočena ova nepravilnost, on je povučen kako bi se spriječilo daljnje kompromitiranje njegove valjanosti - objasnili su iz Centra.

Kako je do tog trenutka upitniku pristupilo više od polovice svih maturanata, što je reprezentativan uzorak, dodaju iz NCVVO-a, dotad prikupljeni podaci smatraju se relevantnima. Anketu s istom temom više neće provoditi, no maturante su pozvali da svoje upite, mišljenja i prijedloge pošalju putem elektroničke pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Rezultati će se koristiti za izradu sadržajne analize i prijedloga odluka koje se odnose na ovogodišnje ispite državne mature.

Maturanti Srednje škole Krapina poslali su, pak, pismo u kojem izražavaju nezadovoljstvo prekidom anketiranja te poručuju kako je to bila jedna od rijetkih prilika da se čuje i njihov glas. “Kako želimo da se provede matura? Ne želimo da se matura provede. Želimo ukidanje mature zato što je smatramo suvišnom i neadekvatnom za upis na fakultet.

Državna matura može ostati u sustavu tek kao potvrda učenicima gimnazija o završenom srednjoškolskom obrazovanju”, prenosi u pismu stav maturanata svoje škole David Podhraški, učenik četvrtog razreda, smjera tehničar za mehatroniku, u Srednjoj školi Krapina.

Dodajmo kako je više maturanata i njihovih grupa zatražilo odgodu ili ukidanje ovogodišnje državne mature, čiji bi se obvezni predmeti trebali pisati od 8. do 29. lipnja, a osnovana je i Facebook grupa “Tražimo odgodu mature”. Podsjetimo također kako je anketa portala Srednja.hr, u kojoj je sudjelovalo 5000 maturanata, pokazala da se njih 78,5 posto protivi pisanju mature u lipnju, a 52,4 posto smatra da bi se trebala ukinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:16