PROPUST MINISTARSTVA

NOVI APSURD 'REFORME ŠKOLSTVA' Tiskali udžbenike s QR kodovima, ali ih učenici ne mogu skenirati jer su im kupili tablete bez kamera

 
 Marko Todorov / CROPIX

Tableti nabavljani za reformske škole ponovno su u fokusu, nakon što su u dobrom dijelu škola uključenih u projekt Škole za život ustanovili da pristigli uređaji nemaju gotovo neizostavnu komponentu, kamere.

Riječ je o tabletima Noa koje je većina reformskih škola ovoga ljeta naručila od iste tvrtke, Hangar 18, a prema tehničkim specifikacijama koje im je početkom srpnja zadalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zajedno s uplatom od 1000 kuna bruto po tabletu.

Isporuka

U specifikacijama Ministarstva, koje sadrže uputu o operativnom sustavu, procesoru, memoriji, kapacitetu baterije, jamstvu, pa i poželjnoj torbici za tablet, kamere naprosto nisu navedene.

- Mi ravnatelji nismo krivi. Dobili smo specifikaciju Ministarstva i po njoj proveli natječaj. Gledao sam da naručimo upravo ono što je navedeno - komentira Tihomir Engelsfeld, ravnatelj zagrebačke V. gimnazije, u koju su stigla 182 tableta bez kamera.

Za tvrtku Hangar 18 stvar je jednostavna: isporučili su točno ono što je od njih naručeno.

Proizvodnja

- Škole su nam poslale specifikacije tražene opreme, a u njima nema kamera. Mi smo kao proizvođač Noa pametnih uređaja za ovu potrebu pokrenuli cijelu proizvodnju uređaja u Kini po dobivenim specifikacijama. Gdje je nastao problem i zašto su zatraženi tableti bez kamera, mi ne znamo - kažu u Hangaru 18.

Potvrđuju kako posljednjih dana primaju pozive ravnatelja škola s upitom što se dogodilo s kamerama. U reformskim školama ukupno je pet vrst tableta istog broja dobavljača, a Hangar je najbolje prošao: po njihovim podacima, od ukupno 8000 tableta za 74 Škole za život, njihovih Noa tableta bez kamera je oko 6000.

A bez kamera, učenicima je otežan pristup pojedinim novim digitalnim nastavnim sadržajima, pa ostaju i bez predviđene mogućnosti fotografiranja ili snimanja videa za potrebe nastave. Zbog ovog propusta, najveći hrvatski izdavač Školska knjiga, koja je za eksperimentalni projekt pripremila 56 udžbeničkih kompleta, zatražit će službeno očitovanje Ministarstva obrazovanja.

Specifikacije

- Svi su udžbenici, prema smjernicama Ministarstva, obogaćeni i dodatnim digitalnim sadržajima kojima se pristupa dvojako - direktnim klikom na poveznicu unutar digitalne inačice udžbenika ili očitavanjem koda pomoću kamere tableta ili pametnog telefona. Takav hibridni oblik, kombinacija tiskanog udžbenika i digitalnog sadržaja, primjer je najboljih svjetskih praksa i model kojem teže uspješni obrazovni sustavi.

Žao nam je što je na ovaj način taj dio iskustva onemogućen i hrvatskim učenicima - kaže direktorica školskog programa Školske knjige Matilda Bulić, i dodaje kako je uistinu nevjerojatno da nisu bili na vrijeme upozoreni od Ministarstva kako u škole stižu tableti bez kamera. Nove udžbenike su, naime, predali Ministarstvu prije no što je ono školama poslalo specifikacije o tabletima.

Ipak, iz Školske knjige naknadno najavljuju rješenje problema: svakoj školi poslali su informaciju s učenikovim korisničkim imenom i zaporkom za pristup digitalnoj inačici udžbenika, što im dosad, tvrde, nije bilo u planu.

A tablete bez kamera u školama su jučer komentirali riječima - bolje da smo dobili kamere bez tableta. Da bi se pristupilo pojedinim digitalnim sadržajima putem tableta bez kamere potrebno je učiniti pet koraka više - kažu nastavnici.

Da kamera ne treba na tabletima, tvrdila je jučer i ministrica. Iako je izjavila kako ne vidi problem te da tablete bez kamera neće mijenjati za one s kamerama, iz njezinog su ministarstva zatražili Carnet da riješi problem.

Testiranje

- Napominjemo da je Ministarstvo uputilo isključivo smjernice, a ne naputke školama koje su na temelju istih samostalno birale dobavljače. Naglasak je bio na optimalnim tehničkim karakteristikama koje su preduvjet za efikasno korištenje eksperimentalnih nastavnih materijala, a budući da nije bilo minimalnih zahtjeva za kvalitetu kamere, ista nije bila specificirana kao što primjerice nije bila specificirana ni vrsta zvučnika, jačina baterije, tipkovnica na hrvatskom jeziku ili punjač za europsku kontinentalnu struju - priopćilo je jučer Ministarstvo, uz navod kako u Školama za život, između ostaloga, “testiraju upotrebu tableta”.

Upute ministarstva o tabletima

OS: podržava minimalno Android 7 ili minimalno iOS 11

Procesor: Android - minimalno quad-core 1.4 Ghz

Interna memorija:

minimalno 32 GB

Radna memorija: minim. 2 GB

Ekran: minimalno 9.7”; min. rezolucija 1920x1200/ 1200x1920 (WUXGA); ekran osjetljiv na dodir

Mrežna povezanost: WiFi min. 802.11 a/b/g/n 2.4 Ghz+5 GHz; 4G/LTE; Bluetooth 4

Kapacitet baterije: minimalno 6 sati u internet okruženju

Dodatne poželjne specifikacije:

Jamstvo: minimalno 12 mjeseci

Zaštita: zaštita za ekran, etui za nošenje

Dodatna oprema: vanjska tipkovnica, stylus

Cijena: maksimalno 1000 kuna

UPOTREBA KAMERA U ŠKOLI

- istraživački pristup putem učitavanja QR kodova

- fotodokumentiranje i bilježenje izvođenja pokusa snimanjem

- fotografije se umeću u alate za izradu stripova ili snimanja dokumentarnih filmova

- videokonferencije i pozivi putem Skypea

- uz nastavne lekcije u digitalnim su materijalima i primjeri proširene stvarnosti (očitavanje 3D prikaza)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:40