KAZNE ZA PREPISIVAČE

Oštrije kazne zbog ranijih slučajeva: Za prepisivanje i dvije godine zabrane izlaska na maturu

 Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Maturanti uhvaćeni u prepisivanju ili krađi ispita državne mature ove će godine prvi put snositi ozbiljne sankcije: ne samo da će im biti zabranjeno daljnje polaganje mature ove godine nego na maturu neće moći izaći ni iduće godine. Dosad im je jedina sankcija bila nepriznavanje ispita, nakon čega su mogli iste godine izaći na jesenski ispitni rok.

Maja Jukić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), objašnjava da su se na mjeru dvogodišnje zabrane pristupa maturi odlučili poučeni primjerima prepisivanja i krađa ispita iz prijašnjih godina. Podsjetimo, prošle su godine iz škole u Istri ukradeni ispiti, za što je optuženo troje 18-godišnjaka i jedna 18-godišnjakinja, a pomagala im je 43-godišnjakinja. Kako ističu u Centru, ovogodišnja matura imat će pojačanu sigurnosnu zaštitu.

Uključen MUP

- U stalnoj smo komunikaciji s USKOK-om, DORH-om, policijom. MUP smo zamolili da pojača ophodnje oko škola uoči pisanja ispita, a komuniciramo i s HEP-om zbog potrebe osiguranja opskrbe električnom energijom. Šest prostorija u kojima se održavaju ispiti posebno su za ovu godinu zaštićene dodatnim mjerama, a smanjen je i broj zaposlenika NCVVO-a koji imaju izravan uvid u ispite na svega njih 15-ak.

U prostorije u kojima su ispiti ulaze nakon provjere metalnim detektorom, a u njima borave bez mogućnosti unošenja mobitela i pristupa internetu. Ravnateljica Centra istaknula je da na sigurnost ispita u školama NCVVO ne može utjecati jer je taj dio u ovlasti Ministarstva obrazovanja. Svi ravnatelji srednjih škola u Hrvatskoj dobili su naputak kojim se traži posebno pojačana pozornost u čuvanju ispita koji im stižu ovih dana.

Prvo biologija

Državna matura počinje u ponedjeljak 6. lipnja polaganjem ispita iz biologije i vjeronauka, a završava se 27. lipnja ispitom iz glazbene umjetnosti. Na maturu se prijavilo gotovo 40.000 gimnazijalaca i učenika strukovnih škola. Ukupno su prijavili oko 152.000 ispita. Kao i prošle godine, od izbornih predmeta najviše maturanata biralo je fiziku, a najmanje logiku, etiku, glazbenu umjetnost i vjeronauk.

Maja Jukić jučer je apelirala na kandidate koji će polagati maturu da ispitima pristupe što mirnije i staloženije te uz koncentrirani pristup pokažu ono najbolje što su naučili u srednjoj školi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:32