GOTOVE NARUDŽBE

'PA IPAK SU BESPLATNE!' Pomama za školskim uniformama u Zagrebu, svaki drugi roditelj naručio odjevne pakete iako ih djeca ne moraju nositi

 
 Foto: Damir Krajač / CROPIX

Od ukupno 116 zagrebačkih osnovnih škola, među kojima su i četiri privatne, 73 su do 1. ožujka dostavile Gradskom uredu za obrazovanje odluke o tome žele li i za koliko svojih učenika naručiti od Grada Zagreba školske uniforme.

Prema nepotpunim podacima, na bazi dvije trećine škola, nešto manje od polovice zagrebačkih osnovaca, njihovih roditelja i nastavnika zasad se odlučilo za “besplatne” odjevne pakete, u kojima svakog učenika čekaju dvije polo majice kratkih rukava, jedna polo majica dugih rukava, jakna (hoodica) tamnoplave boje i par bijelih Startas tenisica.

Komplet odore

U Gradskom uredu očekuju da će potpune podatke imati do kraja ovoga tjedna. Procjenjuju da će se za školsku odjeću odlučiti otprilike trećina, odnosno više od 20 tisuća učenika od njih ukupno oko 61 tisuću u Zagrebu.

Riječ je o drugoj godini provođenja plana nabave školskih uniformi ili, kako ih službeno nazivaju, odora. Prošle je godine iz gradskog proračuna izdvojeno 12,446.250 kuna za školske uniforme, a u projekt uvođenja školskih odora uključilo se 50-ak škola s nešto manje od 25.000 učenika. Od toga, u 31 školi odore su dobili svi učenici, dok su ih školarci iz 17 škola naručili djelomično, odnosno samo u pojedinim razredima.

“Svaka škola koja je u prethodnoj školskoj godini odabrala školsku odoru može za svakog učenika naručiti novi komplet identične odore u potrebnoj veličini, a škole koje se tek sada žele uključiti u inicijativu odabiru broj majice i obilježja škole”, piše u dopisu Gradskoga ureda upućenom 14. veljače svim ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola.

Iako se ove godine u svojem dopisu ne upuštaju u objašnjavanje svrhe i cilja uvođenja školske odjeće (spominju tek programske aktivnosti uvođenja školskog kodeksa), ponavljaju molbu ravnateljima da “oprezno i s uvažavanjem pristupe pitanju uvođenja školske odore u svojoj školi, imajući u vidu demokratska načela koja uzimaju u obzir mišljenje učitelja, roditelja i učenika”.

Odluka

Dodaju i da se odluka o nošenju školskih odora u pojedinom razrednom odjelu ili u svim razredima donosi u skladu s odlukom većine, pri čemu nema obveze za škole koje su lani prihvatile inicijativu da se u nju i ovaj put uključe.

Kako doznajemo u Poglavarstvu, dio škola koji se lani odlučio za uniforme odustaje od ponovih narudžbi, a priključuje se dio onih koji lani nije prihvatio projekt.

Bandićevi pokloni

Prošlogodišnje poruke Gradskog ureda kako nošenje naručenih odora nije obvezno očito je potaknula učitelje, roditelje i učenike na benevolentniji pristup narudžbi “Bandićevih poklona”. Roditelji učenika iz više zagrebačkih škola javljaju da je sastanak njihovih vijeća s temom školskih odora prošao uz zaključak: novac za to ionako je osiguran, zašto ne uzeti komplet odjeće koji smo ionako platili?

Dio ravnatelja škola potvrđuje kako nošenje naručenih uniformi neće biti obavezno u svakodnevnoj nastavi, nego u posebnim prigodama, poput školskih izleta. Ideja je i koristiti dobivene polo majice i tenisice na nastavi tjelesnog odgoja.

- Nitko neće prisiljavati djecu da nose uniforme na nastavi - potvrđuju u Poglavarstvu.

Protiv inicijative uniformiranja školaraca lani su se oglasile i Rode. “Uniforme roditelji neće platiti izravno, ali će ih u većem postotku platiti neizravno, zajedno s drugim poreznim obveznicima grada. Uniforme neće riješiti te probleme, samo će ostati manje novca za ono što je potrebnije”, kažu Rode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:30