NATRAG U KLUPE

PLAN ZA VRAĆANJE UČENIKA U KLUPE: Roditelji će odlučiti hoće li djecu slati u školu ili ih ostaviti kod kuće, spominju se i vjerojatni datumi povratka

Nastava na daljinu za sve će se učenike održavati sve do kraja školske godine kao i dosad - online te putem televizije
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Najveći dio učenika školsku će godinu završiti u nastavi na daljinu, dakle uz televizijske ekrane i online alate, a popuštanjem protuepidemijskih mjera u školske će se prostore prvi vraćati najmlađi učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, maturanti te djeca s teškoćama koja imaju asistente u nastavi.

To se čini najizglednijim scenarijem nakon što su ovih dana o tome govorili ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak te jučer u intervjuu N1 televiziji ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Sigurnost prije svega

- Polovica europskih država u iduća tri do četiri tjedna namjerava u škole vratiti pojedine grupe ili pojedine razrede. Nitko nema u planu povratak svih učenika. Mi ćemo danas objaviti što kao Republika Hrvatska imamo u planu za sljedeći period - najavila je ministrica.

- Velika većina naših učenika normalno može završiti školsku godinu u nastavi na daljinu, a sve ostale izuzetke objavit ćemo danas - istaknula je Divjak. Međutim, naglasila je, njezin je princip da bez obzira na to kakve konačne odluke bile, roditeljima će biti prepušteno da sami odluče hoće li djecu poslati u školu ili ne.

- Važno je da mi u školskom sustavu omogućimo, osobito za mlađu djecu, boravak u školi kako bi roditelji mogli raditi, a onima koji nemaju pouzdanja da je to sigurno okruženje za njihovu djecu dopustimo da ih ne moraju dovoditi, barem ne u prvo vrijeme dok se ne uvjere kako je to za njih sigurno - objasnila je Divjak.

Ali logično je, dodaje, ako gospodarstvu želite dati priliku da se pokrene u onom dijelu u kojemu je to moguće, morate omogućiti roditeljima da na siguran način mogu skrbiti o djeci ili kod kuće ili da tu ulogu preuzme škola.

Ministrica Divjak rekla je kako se nastava na većini fakulteta i visokih učilišta uspješno provodi online, ali i kako neka sveučilišta razmatraju mogućnost da se malo produži akademska godina, odnosno da se uvede ljetni semestar u srpnju i kolovozu.

Istaknimo i kako je Sveučilište u Rijeci objavilo kako za upise na prvu godinu njihovih studija neće biti potrebno na državnoj maturi položiti neki od izbornih predmeta, nego će se vrednovati samo rezultati obveznih ispita na maturi i ocjene iz srednje škole.

Mjere zaštite

Prema podacima Ministarstva iz njihova školskog e-Rudnika (ŠeR), ukupan broj učenika od 1. do 4. razreda, maturanata i djece s teškoćama koji imaju asistenta je negdje oko 200 tisuća, dakle njih otprilike toliko moglo bi se vratiti u škole. Ministrica, međutim, nije otkrivala detalje, kao ni termin njihova povratka, međutim vrlo je izvjesno da bi se to moglo dogoditi do sredine svibnja.

Također, više je puta ponovila kako će se nastava na daljinu provoditi sve do kraja školske godine, tako da svako dijete koje ne bude dolazilo na nastavu u školu program i dalje može pratiti putem televizije (razredna nastava) i online. Također, posve je izvjesno, ponovila je Divjak, kako se nakon povratka nastava neće moći provoditi na način kako je bilo prije, a treba vidjeti i koje će se mjere zaštite pritom morati poštivati, na primjer, hoće li djeca morati sjediti udaljena jedna od drugih dva metra i slično.

- Razgovaramo s epidemiolozima i tražimo od njih da se daju vrlo jasne upute o tome koje su to udaljenosti, koliko je to učenika, kakve moraju biti učionice i slično. Također, ta djeca moraju do škole doći, pridržavati se higijenskih uputa, što znači da moramo i u školama osigurati sredstava za održavanje higijene - ističe Divjak.

O pojedinostima jučer nije dodatno želio govoriti niti Krunoslav Capak, koji je na redovitoj novinskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite istaknuo samo kako je otvaranje škola, kao i ostalih objekata, predmet razmatranja Vlade te će sve biti poznato danas.

- Epidemiolozi su tu samo da daju epidemiološki okvir kako bi se to na siguran način i bez velikog rizika za prijenos koronavirusne infekcije obavilo - istaknuo je primarijus Capak.

Učenici porušenih škola vozit će se u druge škole s jednom smjenom

U Zagrebu bi dodatan problem za povratak djece u škole mogla predstavljati činjenica da je jedan dio osnovnoškolskih i srednjoškolskih objekata oštećen u nedavnom potresu.

Prema podacima Gradskog ureda za obrazovanje, ukupno su u gradu Zagrebu 433 objekta u kojima djeluju vrtići, osnovne i srednje škole te učenički domovi, a oštećenja su utvrđena na 159 objekata, od kojih su četiri dobila crvenu oznaku (neuporabljivo), 21 ima žutu oznaku (privremeno neuporabljivo), a ostali zelenu, uz opasku da imaju oštećenja, ali se mogu koristiti.

Pojedinačno gledano, privremeno ili potpuno neuporabljivo je deset osnovnih te 11 srednjih škola i učeničkih domova, kao i četiri dječja vrtića. Gradski ured za obrazovanje, kaže njegov pročelnik Ivica Lovrić, ima rezervni plan u slučaju da se na nacionalnoj razini donese odluka o povratku dijela učenika u škole.

- Te ćemo učenike razmjestiti u susjedne, najbliže škole koje rade u jednoj smjeni - ističe Lovrić, dodajući kako u Zagrebu trenutačno nešto manje od 40 posto škola ima jednosmjensku nastavu. Također, u tom slučaju djeci će biti osiguran prijevoz. Što se tiče mogućnosti ponovnog otvaranja vrtića, Lovrić ističe kako će poštivati odluke Nacionalnog stožera.

Napominje, međutim, kako u Zagrebu dio vrtića radi svakodnevno, pa je jučer na 34 vrtićke lokacije boravilo 106 djece te njih još 46 u 13 privatnih i vjerskih vrtića (ukupno 152). Samo u jednu osnovnu školu, OŠ Trnsko, dovedena su djeca, i to njih dvoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:49