BIZARAN ŠKOLSKI KALENDAR

Polugodište počinje u četvrtak, ali ako ćete na skijanje - slobodno produžite

Ministar Predrag Šustar
 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Što ste rekli, u četvrtak?! Zanimljivo... Ne sjećam se ni da je prvo ni drugo polugodište počinjalo bilo kojim drugim danom osim ponedjeljkom. Možda u vrijeme socijalizma u bivšoj Jugoslaviji...

Reakcije su to prosvjetara koji su u ponedjeljak krenuli s nastavom na školski kalendar koji ovih dana ne prestaje izazivati interes prosvjetne, ali i šire javnosti, piše Slobodna Dalmacija. Iako nova 2016./2017. školska godina naočigled ne bi trebala donijeti prevelikih novosti (dovoljno je to što u nju ulazimo s "tehničkom" garniturom na vlasti), obrazovnim djelatnicima koji su ovih dana zaokupljeni ozbiljnijim poslovima pomalo "ispod radara" prošla je vijest da će drugo polugodište ove školske godine započeti - četvrtkom. Tako, naime, nalaže "nova majstorija iz kuhinje obrazovnog ministra Predraga Šustara", kako je to rješenje nazvao jedan prosvjetar s dugogodišnjim stažom.

Maturanti dirigiraju

Podsjetimo, prema školskom kalendaru za 2016./2017. školsku godinu, objavljenom još u travnju, prvo polugodište završava u petak, 23. prosinca, a zimski odmor računa se od 27. prosinca, nakon završetka vikenda i blagdana Božića te svetog Stjepana (25. i 26. prosinca) koji su neradni dani. Međutim, učenici formalno ne bi trebali imati puna tri tjedna zimskih praznika, nego se "zimovanje" naprasno prekida u srijedu, 11. siječnja 2017. godine, pa bi nastava u drugom polugodištu trebala početi u četvrtak, 12. siječnja.

To bi moglo pogoditi osobito one obitelji koje za to vrijeme planiraju skijanje. Ma što god mislili o tome, zimski se praznici ionako često ravnaju prema skijaškim apetitima, u vrijeme iza Nove godine, kada su cijene inozemnih destinacija umnogome prihvatljivije hrvatskim džepovima.

Na odluku Ministarstva tako se već pobunio dio roditelja jer bi zbog kalendara ti planovi mogli pasti u vodu, pa su pisali MZOS-u, jednako kao i Varaždinci koji su preko svoga ureda državne uprave od Ministarstva zatražili (i u međuvremenu dobili) odobrenje da s nastavom u drugom polugodištu počnu u ponedjeljak, 16. siječnja 2017. To, međutim, ne znači, pojašnjavaju u MZOS-u, da će isto odobrenje morati tražiti svi ostali osnivači u Hrvatskoj, jer su se u Ministarstvu domislili drugom rješenju koje će i svim drugim školama dopustiti da s nastavom, ako žele, krenu u ponedjeljak 16. siječnja.

Rastezanje

- Nastava u drugom polugodištu formalno počinje u četvrtak, 12. siječnja, jer smo tako morali staviti zbog maturanata kojima nastava završava ranije pa u suprotnom ne bi uspjeli "odraditi" potreban broj radnih dana. Školama smo, međutim, dopustili da onima koji se u to vrijeme nalaze na skijanju opravdaju te sate. Također, ako škola ima dovoljan broj radnih dana moći će preostala dva dana u trećem tjednu praznika pisati kao nenastavne dane, što znači i produžiti zimski odmor na puna tri tjedna, a s nastavom početi 16. siječnja, objašnjava Momir Karin, pomoćnik ministra obrazovanja.

U školama, međutim, smatraju da bi ovako proizvoljno određivanje (završetka) praznika i početka nastave moglo stvoriti samo konfuziju, pa će opet dio učenika krenuti u školu, dio neće, što znači da će se ova tema samo nastaviti "rastezati" tijekom drugog polugodišta.

- Kako kaže ona poslovica - vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu. Tako se događa i s našim Ministarstvom kada o ovome odlučuju činovnici koji broje dane u kalendaru. Valjda žele pokazati da nešto rade. To ništa ne znači, to je ludost - nema dvojbi za Petra Mladinića, dugogodišnjeg ravnatelja uspješne zagrebačke V. gimnazije, koji upravo počinje s umirovljeničkim stažom, a u svome radnom vijeku, barem u samostalnoj Hrvatskoj, kaže, ne sjeća se da je polugodište počinjao četvrtkom.

Unaprijed nered

- Unaprijed rade nered. Školska godina ionako ima dva nejednaka polugodišta, ne možete na ovakav način unositi ravnotežu. Sad su se odjednom sjetili maturanata. Nema to s njima veze. Što nisu pitali ljude koji nešto o tome znaju prije nego što su donosili odluke? - poziva Mladinić.

I u školskim sindikatima traže od Ministarstva da se decidirano odrede kada počinje nastava u drugom polugodištu, a ne da prepuštaju odluke (samo) školama, jer bi to moglo dovesti do kaosa.

- Najgore je ako ne zauzmu čvrsti stav. Ako je nastava u četvrtak, onda je u četvrtak, ako je u ponedjeljak, onda je u ponedjeljak. Neka preuzmu odgovornost za ono što misle da je najbolje, poziva Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Početak drugog polugodišta četvrtkom zbog maturanata, međutim, smatra "bedastoćom", ali kako kaže, "u našoj zemlji sve je moguće".

Krene li po zlu...

- To je fer i korektno prema maturantima ako stvarno misle na njih, ali postoji opravdana sumnja da bi se moglo dogoditi da nešto pođe po zlu, komentira ovakvu odluku Ministarstva Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika.

Duhovito je primijetio da je dobra stvar u cijeloj priči što ovakva odluka nije donesena, na primjer, dva tjedna prije zimskih praznika. Na upit smatra li da bi neka druga prosvjetna garnitura, ako zauzme vlast, mogla "izletjeti" s nekim novim rješenjem, Horvat poručuje: “Vidjet ćemo hoćemo li do prosinca uopće imati Vladu”.

Pripajanja

Prema Zakonu o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, odgojno-obrazovni rad ostvaruje se u pravilu najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 35 nastavnih tjedana, a za maturante najmanje 160 nastavnih dana, odnosno 32 nastavna tjedna. Ovogodišnjim maturantima nastava završava 19. svibnja iduće godine. Škole, osim toga, imaju pravo na takozvane nenastavne dane, riječ je, otprilike, o pet do deset dana, ovisno o godini, koji se u praksi najčešće pripajaju blagdanima i državnim praznicima, koriste za obilježavanje dana škole, natjecanja i slično.

Kalendar

Školski kalendar 2016./2017. godine:

- nastava počela 5. rujna, a završit će 14. lipnja 2017. godine

(za maturante 19. svibnja)

- zimski odmor: od 27. prosinca 2016. do 11. siječnja 2017. godine

- proljetni odmor: od 13. do 21. travnja 2017. godine

- ljetni praznici: od 16. lipnja 2017. godine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:35