DRŽAVNA MATURA

PROMJENA KALENDARA POLAGANJA ISPITA DRŽAVNE MATURE Esej iz hrvatskog piše se prije kraja nastave, neki ispiti i subotama

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Državna matura ove će godine ipak početi ranije nego što je planirano pa će maturanti, kao što je i najavljivano, esej iz hrvatskog jezika obiju razina pisati prije završetka nastavne godine, točnije već u subotu, 16. svibnja - jedna je od novosti vezanih za promjenu kalendara polaganja ispita državne mature u ljetnom roku ove godine, koje je u petak objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

MZO je obavijestio kako je dao suglasnost Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnjem tijelu za provedbu državne mature, za izmjenu kalendara polaganja državne mature.

Nadoknade

Razlog ne treba posebno ponavljati - zbog najdugotrajnijeg štrajka u povijesti hrvatskog školstva, koji se provodio 36 radnih dana, a škole koje su u njemu sudjelovale od početka izgubile su i po 16 nastavnih dana, treba odraditi nadoknade. Kako je odlučeno, u nekim županijama nastavna će godina zbog toga završiti tek 26. lipnja, a za maturante, umjesto planiranog 22. svibnja, tek 29. svibnja.

Kako je u sve te preinake trebalo ukalkulirati i provedbu državne mature, Ministarstvo i NCVVO još su ranije najavljivali mogućnost da se neki ispiti, poput eseja iz hrvatskog jezika, ali i nekih izbornih predmeta, ove godine izvanredno pišu prije završetka nastavne godine za maturante.

Testiranja

To se, prema najnovijem kalendaru, i dogodilo u slučaju eseja iz hrvatskog jezika koji će se sada pisati u subotu 16. svibnja, umjesto 19. lipnja, što je planirano prethodnim kalendarom. Izborni ispiti ipak se neće pisati ranije. Osim eseja iz hrvatskog jezika, matura se pomiče za tjedan dana u odnosu na raniji kalendar pa će se testiranja po novom provoditi od 8. od 29. lipnja (umjesto od 1. do 29. lipnja), čime se očito izašlo u susret maturantima koji će nastavu završiti tek 29. svibnja pa im ipak ostaje tjedan dana predaha.

Međutim, treba reći da su u novom kalendaru datumi ispita iz pojedinih predmeta znatno izmijenjeni u odnosu na prethodni kalendar, a neki ispiti pisat će se i subotama.

Umjesto testiranja iz materinskih jezika nacionalnih manjina, matura će tako 8. lipnja početi ispitima iz izbornih predmeta kemije i sociologije. Nadalje, jedna od važnijih novosti jest i ta da će se ranije od planiranog pisati i jedan od obveznih ispita na državnoj maturi, test A i B razine iz hrvatskog jezika. Novi je datum subota, 13. lipnja, a bio je planiran za 18. lipnja. To znači da će se ispit iz hrvatskog jezika pisati u vrijeme trajanja nastavne godine za ostale učenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 19:01