IZMJENE

Provjere za upis prvašića sve do 20. 8. ili - online

Roditelji i stručnjaci protive se online-razgovoru stručnjaka s djetetom jer to, kažu, nema smisla
 Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Upisi djece u prvi razred osnovnih škola, obustavljeni u ožujku zbog epidemije, nastavljeni su ovaj tjedan zdravstvenim pregledima ili dogovorima termina pregleda kod liječnika školske medicine. Osim sistematskih, budući prvašići obvezni su proći i psihofizičko testiranje kojima stručna povjerenstva u školi provjeravaju njihovu zrelost i spremnost za polazak u školu.

Stručno povjerenstvo

Psihofizičke provjere, prema odluci Ministarstva obrazovanja, zasad se još ne bi trebale provoditi, međutim MZO je u e-savjetovanje uputio prijedlog izmjena Pravilnika, a glavna novost je da se predlaže produljenje roka za provođenje postupaka psihofizičke provjere djece sa sadašnjeg 15. lipnja na 20. kolovoza.

Za roditelje djeteta koje ne može tome postupku pristupiti u utvrđenom razdoblju, ostavljen je rok da najkasnije do 1. kolovoza (dosad do 30. svibnja) o tome obavijesti stručno povjerenstvo škole. Povjerenstvo će u tom slučaju utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme i to najkasnije do početka nastavne godine.

Dok većina sudionika javne rasprave pozdravlja produljenje roka, najviše nejasnoća i upitnika upućeno je zbog novosti da se u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije te provjere obavljaju - online. Točnije, Ministarstvo predlaže da se u slučaju kada nacionalni ili lokalni stožeri civilne zaštite utvrde nepovoljne epidemiološke uvjete zbog kojih nije moguće uživo u školama provesti te postupke “isti mogu provesti na daljinu sukladno prethodnom dogovoru roditelja i Povjerenstva”.

- Smatram da na taj način nije moguće ostvariti dobru stručnu procjenu socijalne i emocionalne zrelosti koja je iz moje perspektive ključna. Čini se da će na ovaj način ponder odluke biti puno veći za liječničku procjenu, koji jedini dijete vide uživo. Poštujem školske liječnike, ali isto tako smatram da procjena spremnosti za školu nije zdravstvena kategorija - kaže školska psihologinja Marija Mikulić.

- Osim rezultata u testu, ono što promatram i procjenjujem je i način na koji se dijete odvaja od roditelja, pristupa testnoj situaciji, prati i razumije uputu, kao i različite dimenzije djetetove pažnje i koncentracije. Pitam se kako, na koji način, kojim sredstvima ćemo takve procjene donositi na daljinu? - pita se psihologinja Mikulić.

Slično smatra i Nenad Oremuš, ravnatelj zagrebačke OŠ J. J. Strossmayera. Ta je škola oštećena u potresu pa će, prema rasporedu Gradskog ureda za obrazovanje, testiranja obavljati u obližnjoj OŠ Ivana Gundulića.

- Najbolji način komunikacije bio bi onaj koji omogućuje dvosmjernu vizualnu komunikaciju, ali ako za to ne postoje uvjeti, moguće je utvrditi psihofizičko stanje i samo razgovorom - ističu iz Ministarstva. Roditeljima bi se na dogovoreni način (e-pošta, putem mobilnog uređaja) mogao proslijediti pripremljeni materijal kojega će dijete riješiti u svom domu ili dijete može izraditi određeni uradak koji se može poslati stručnom povjerenstvu elektroničkom poštom ili na drugi način.

Darovita djeca

Iz Ministarstva kažu kako učitelji, stručni suradnici kao i veći dio roditelja, koji upisuju djecu u prvi razred osnovne škole, imaju već iskustva s nastavom ili radom na daljinu, pa i to može biti od pomoći. Napominju i kako je za djecu s teškoćama ili darovitu djecu bez potrebne dokumentaciju na daljinu teško utvrditi primjereni oblik školovanja, ali da se to može utvrditi i naknadno.

- Činjenica je da utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta na daljini ne može biti isto kao kada se provodi u školi, ali u interesu očuvanja zdravlja potrebno ga je omogućiti - kažu u Ministarstvu, iz kojega poručuju i kako će pripremiti preporuke za provedbu postupka upisa i procjene psihofizičkoga stanja djeteta na daljinu, a koje će biti proslijeđene školama. Novost je da će od jeseni i nove 2020./2021. školske godine informatika prvi put postati izborni predmet za učenike nižih razreda.

- Za to je osigurano 15 milijuna kuna - izvijestila je ministrica Blaženka Divjak. Informatika tako od jeseni postaje konkurencija vjeronauku, međutim učenici neće morati birati između tih dvaju predmeta: moći će odabrati oba, jedan ili nijedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:34