TINA IZ ČAKOVCA

RAZGOVARALI SMO S JEDINOM MATURANTICOM KOJA JE STOPOSTOTNO RIJEŠILA ISPIT IZ HRVATSKOG 'Nikad se nisam fokusirala na prosjek 5.0...'

Tina Čatlaić
 Srđan Vrančić / CROPIX

Iako je na predstavljanju službenih rezultata državne mature istaknuto da ni jedan maturant nije uspio stopostotno riješiti ispit iz hrvatskoga jezika, taj se podatak pokazao netočnim.

Tina Čatlaić, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca, zapažena ovoga lipnja na dodjeli Oskara znanja kad je održala inspirativan govor, jedina u Hrvatskoj ima 100 posto riješen ispit, i to na zahtjevnijoj A razini.

Prigovor

Službenu potvrdu Tina je dobila u utorak ujutro.

Pisala je, naime, prigovor na bodove iz eseja, prigovor je usvojen i dobila je dodatna dva boda. U trenutku objave konačnih rezultata baza očito nije bila ažurirana, zbog čega je rečeno kako, eto, ni ove godine nemamo najizvrsnijeg maturanta iz hrvatskog.

Prema podacima NCVVO-a, u 10 godina državne mature samo je dvoje maturanata uspjelo dobiti sve bodove na hrvatskom. Tina je treća.

Triput prva

Vesela, pozitivna, elokventna i dokazano uspješna mlada dama, koja za mjesec dana puni 19 godina, od sedmog razreda osnovne škole sudjeluje na natjecanjima iz hrvatskoga.

Tri je puta bila prva, a tri puta druga na državnoj razini. Od 2016. do kraja prošle godine bila je glavna urednica portala Udruge srednjoškolaca Hrvatske, piše i za kulturni portal ziher.hr. Dugogodišnja je članica Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. Mlada Čakovčanka iza sebe ima i objavljenu zbirku poezije “Gušenje polikromije”. Pred tiskanjem je i druga zbirka “Muzej lomova”.

I tako, evo nje i na maturi. Uz hrvatski 100 posto, filozofiju je riješila 89 posto, a politiku i gospodarstvo 85 posto.

- Mislim da je svakome bilo stresno na maturi, meni čak ne toliko koliko sam očekivala. Ispada da sve ovisi o tome kakvi ste u srednjoj školi jer to se reflektira na rezultate mature - kaže Tina koja je za studij odabrala anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vjera u sebe

- Oduvijek su me zanimali društveni predmeti, jezici i, naravno, umjetnost, zbog čega se nikada nisam fokusirala na prosjek 5.0, nego upravo na ono što me zanima. Interes za čitanje potaknula mi je mama koja je profesorica hrvatskog. Postupno se razvijala i ljubav prema pisanju. Često me pitaju što će mi društvene znanosti i umjetnost, ali svatko tko se trudi u svom području, može uspjeti. Bitna je samo vjera u sebe i trud - sažima Tina.

A ljubav prema školi i maturi na koju se ove godine čuje najviše žalbi dosad?

- Ne mogu se žaliti jer dolazim iz odlične škole koja je ove godine na ljestvici škola s učenicima koji postižu najbolje upisne rezultate. Školstvu su potrebne promjene, no bojim se da se reforma previše okreće digitalizaciji i uvođenju modernih tehnologija. Ključ je u boljem dijalogu između učenika i profesora - poručuje buduća brucošica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2022 01:25