MINISTARSTVO I SVJETSKA BANKA

ŠKOLE U JEDNOJ SMJENI Cjelodnevna nastava od 9 do 16 sati počinje 2021., no potrebna su ulaganja

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Prema informacijama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, pokrenuti su pregovori sa Svjetskom bankom o infrastrukturnoj promjeni škola u Hrvatskoj i pripremi za cjelodnevnu nastavu, koja bi, s obzirom na količinu potrebnog ulaganja, mogla početi za dvije godine, a u potpunosti se realizirati za deset godina.

- Ono što treba napraviti jest strukturno reorganizirati škole kako bi radile u jednoj smjeni, primjerice od 9 do 16 sati. To bi značilo da se škola organizira po modelu cjelodnevne nastave, da učenici provode više vremena u školi, ali da nemaju domaće zadaće, nego im se u školi nudi puna potpora u učenju i poduka o tome kako učiti, izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

Nema zadaća

Na upit koliko je realna takva najava, s obzirom na to da je projekt jednosmjenske nastave najavljivalo više vlada, ali nikada nije pokrenut na nacionalnoj razini zbog njegove skupoće, Divjak odgovara da nacrt projekta očekuje ove jeseni. Dodaje da je Hrvatska gotovo izuzetak u EU po tome da djeca nisu u programu cjelodnevne nastave i to je jedan od razloga i ne baš dobrih rezultata u međunarodnim testiranjima, previše domaćih zadaća, a i problema koje imaju roditelji zato što su djeca sama kad oni rade.

Iako je niz istraživanja pokazao da kasniji početak nastave pozitivno utječe na zadovoljstvo i rezultate učenika, pa prema posljednjim preporukama znanstvenika početak nastave nikako ne bi trebao biti prije 8.30 sati, nastava u Hrvatskoj tradicionalno je zacementirana od 8 sati i u 50 posto slučajeva, zbog pomanjkanja prostora, odvija se u dvije smjene, dok 14 škola ima trosmjensku nastavu. Zbog potrebe ogromnih ulaganja u proširenje školskih zgrada, ravnatelji škola sa smjenskom nastavom, prelazak na jednu smjenu doživljavaju kao utopiju.

Tri smjene

Iz kalupa iskaču primjeri škola poput jednosmjenske zagrebačke Osnovne škole Marina Držića u kojima nastava počinje u 8.15. Krajnost su škole u kojima zbog pomanjkanja prostora nastava počinje predsatom već u 7.10 sati, što za učenike putnike znači ustajanje prije zore. Takva je situacija već godinama, primjerice, u Strukovnoj školi Đurđevac.

Da bi stigli na obavezan predsat, đaci iz udaljenijih mjesta ustaju prije pet i hvataju autobus do škole. Kada je nastava u drugoj smjeni i počinje u 11.30, neki od đaka putnika od kuće kreću već nakon 10 sati, a vraćaju se u kasnim poslijepodnevnim satima. Od 520 učenika, čak 90 posto učenika ove škole su putnici, s mjestom stanovanja u radijusu od pet do 30 kilometara od škole, objašnjava ravnatelj škole Darko Špoljar.

- Na žalost, na vjetrometini smo prijevoza i već godinama je tako. Lani je ukinut vlak iz Koprivnice koji je dolazio u Đurđevac nešto prije sedam. Tada su učenici kretali od kuće malo poslije 6 sati. Ovo sada prilično je nezgodno, pokušali smo riješiti problem, no naprosto ne postoje linije koje su nekad postojale - kaže ravnatelj. Podržava ideju jedne smjene, ali ističe kako je riječ o velikim ulaganjima. Samo u njihovom slučaju, projekt proširenja zgrade vrijedan je oko 20 milijuna kuna.

Osnovna škola Svetvinčenat, udaljena desetak kilometara od Žminja, iako je mala, ima dvije smjene.

- Naš osnivač, Istarska županija, napravio je glavni projekt proširenja škole, dobili smo lokacijsku dozvolu, čekamo građevinsku. Sve skupa traje već nekoliko godina, a u posljednje dvije zgotovljeno je najviše dokumentacije. Toliko da nam je cijeli stol u zbornici bio zatrpan papirima. Sretni smo što smo došli do ove faze - kaže Ana Radolović, ravnateljica OŠ Svetvinčenat. Školska zgrada, prizemnica, ima samo četiri učionice, a osam je razreda učenika, njih ukupno 87.

Ukinuli predsat

Osnovna škola Split 3 jedna je od županijskih trosmjenskih škola. Nastava za oko 800 učenika organizirana je u smjenama: u jutarnjoj od 8 do 13.10, u međusmjeni od 11.30 do 14.55, a u popodnevnoj od 14.15 do 19.25 sati.

- Prostorni kapaciteti su mali i ‘utopija’ nam je prelazak na jednu smjenu. Od danih nam obećanja da će se uložiti, prošlo je osam, devet godina. Nadamo se da ćemo za dvije godine ući u proračun za nadogradnju četiriju učionica, s kojima bismo mogli prijeći barem na dvosmjensku nastavu - kaže ravnatelj Zdravko Delaš. Njegova kolegica Slavica Pavišić, ravnateljica jednosmjenske Srednje škole Brač u Supetru, kaže kako bi se učenicima sigurno svidjelo uvođenje nastave od 9 sati. Problem u tom slučaju je organizacija prijevoza jer imaju velik broj učenika putnika. - Ukinuli smo predsat upravo zato da učenici ne moraju rano ustajati i vjerujem da bismo se mogli prilagoditi na nastavu od 9 sati, kaže Pavišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 11:30