EKSPERIMENTALNI PROGRAM

SPORNI ROKOVI ZA IZRADU UDŽBENIKA Nakladnici na mukama nakon najnovijeg zahtjeva ministrice Divjak: 'Ovo je presedan'

 
 CROPIX

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je javni poziv za dostavu eksperimentalnih udžbenika za oko 6000 učenika u 80 osnovnih i srednjih škola koje se odluče sudjelovovati u eksperimentalnoj reformi. Svakoj školi koja od jeseni uđe u eksperiment Ministarstvo obećava tablete za učenike i nastavnike. Planiraju ih nabaviti oko 7000.

Uz javni poziv za udžbenike, Ministarstvo je sastavilo dokument “Smjernice za pisanje eksperimentalnih nastavnih materijala u skladu s novim kurikulumima”. U dokumentu se navodi da novi materijali trebaju sadržavati elektronički i tiskani dio, pri čemu tiskani trebaju biti sažeti i brojem stranica ne smiju prelaziti 70 posto dosadašnjeg kompleta udžbenika za pojedini predmet.

- Ministarstvu je cilj napraviti iskorak prema digitalnom sadržaju, zato je istaknuto tih 70 posto. Cilj je da novi kompleti budu barem 30 posto lakši od dosadašnjih - objašnjavaju u MZO-u. Nakladnicima su dali rok do 15. travnja da najave za koje će predmete raditi udžbenike, a rok za njihovu dostavu je 1. svibnja. Pristigle eksperimentalne udžbenike i ostala nastavna sredstva potom bi do 1. lipnja trebala procijeniti stručna povjerenstva, nakon čega se učitelji i nastavnici odlučuju koje će udžbenike koristiti u nastavi.

Zbog kratkog roka i nejasno definiranih pravila, nakladnici školskih udžbenika jučer su održali sastanak i sastavili Ministarstvu primjedbe, a jedna od njih je - bez gotovih kurikularnih dokumenata ne možemo pisati udžbenike.

Što se mijenja

- Mi pratimo sve promjene i znamo kako trebaju izgledati novi udžbenici, ali problematičan nam je rok 1. svibnja s obzirom na to da je većina kurikularnih dokumenata u fazi recenzija, a neki još nisu ni upućeni na recenziju. Konačni dokumenti su jako važni jer promjene nakon recenzija mogu biti velike. Prema Zakonu o udžbenicima, procedura izrade novih udžbenika traje godinu i tri mjeseca, a mi bismo ih sada trebali napraviti u tri mjeseca, i to bez podloge, gotovih kurikularnih dokumenata - kažu nam nakladnici.

Upozoravaju da pojam “eksperimentalni udžbenici”, koji u javnome pozivu navodi Ministarstvo, ne postoji, odnosno nije definiran pravilnikom niti zakonom.

Sporna definicija

- Članak zakona na koji se poziva Ministarstvo kaže da se za eksperimentalnu provedbu mogu odobriti udžbenici, no i to da udžbenici podliježu proceduri propisanoj posebnim zakonom. Riječ je o Zakonu o udžbenicima koji kaže da će se kazniti svaka škola koja ima udžbenik koji nije prošao proceduru. Ovo je presedan za koji je izmišljena procedura koja ne odgovara nijednom zakonu - tvrde nakladnici, koji su za ministricu Blaženku Divjak jučer pripremili set pitanja. Jedno od njih je i pojašnjenje definicije iz Smjernica prema kojoj “tiskani udžbenik za više razrede ne može biti radni”.

- Svi udžbenici stranih jezika su radni, kao i udžbenici za djecu s poteškoćama u razvoju. Sada se to ukida. Zbog ove su problematike satanak s ministricom zatražili i predstavnici nakladničkih kuća specijaliziranih za strane jezike - kažu.

Iako nakladnici tvrde da konstruktivnog dijaloga nema, u Ministarstvu kažu da su održali više sastanaka te su s nakladnicima spremni raspraviti o novim primjedbama.

Prema informacijama MZO-a, za nove udžbenike namijenjene eksprimentalnoj provedbi reforme u svim predmetima 1. i 5. razreda, fizici, kemiji i biologiji u 7. razredu i prvim razredima srednjih škola u Ministarstvu kažu da je osigurano 6,4 milijuna kuna u ovoj i isto toliko u idućoj godini. Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:58