ISELJENICI PISALI PREMIJERU

Studij demografije doveden u pitanje, Ministarstvo još nije dalo dozvolu za upis

Teško je procijeniti hoće li se stići do jeseni, kaže Mirjana Hruškar, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu
Blaženka Divjak
 Marko Todorov / CROPIX

Dugonajavljivani studij demografije i hrvatskog iseljeništva, čiji su pokretači očekivali početak izvođenja od jeseni, još nije dobio zeleno svjetlo za upis studenata. Iako su ga Hrvatski studiji, na kojima bi se taj studij trebao izvoditi, već uvrstili na svoje službene stranice, u ljetnom upisnom roku upis nije bio moguć, a upitno je hoće li biti i u jesenskom, za koji su prijave otvorene 23. srpnja.

Sveučilište u Zagrebu završilo je proceduru vrednovanja studija i dalo mi pozitivno mišljenje, no hoće li taj studij, zamišljen kao dvopredmetni integrirani petogodišnji studij, krenuti s izvođenjem, ovisi o Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Pritisak

Da bi se otvorili upisi, Ministarstvo novi studij treba uvesti u upisnik studijskih programa. Prema riječima Mirjane Hruškar, prorektorice za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete Sveučilišta u Zagrebu, novi je studij dobio pozitivno mišljenje Senata, tri međunarodne recenzije te pozitivna mišljenja Nacionalnog vijeća za znanost i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Procedura Agencije obuhvaća 19 kriterija koji utječu na ukupnu ocjenu, odnosno na pozitivno ili negativno mišljenje, pri čemu su četiri kriterija ujedno i eliminatorna: opterećenost nastavnika, omjer broja studenata i nastavnika, pokrivenost nastave vlastitim kadrom i prostor po studentu. U Agenciji su zaključili da su kriteriji opravdanosti izvođenja zadovoljeni, a na upit kolike su šanse da studij nastavu započne od listopada, ravnateljica Agencije Jasmina Havranek kaže da šansa još možda postoji. Istom se nadaju i na Sveučilištu, pri čemu prorektorica Hruškar napominje da je čitava procedura jako komplicirana.

- Sveučilište u Zagrebu ima sigurno najkompliciraniju i najdetaljniju proceduru vrednovanja novih studijskih programa. Bila bih sretna da takvu proceduru imaju i druga sveučilišta u Hrvatskoj. Teško je procijeniti hoće li se stići do jeseni - kaže prorektorica.

Zbog neotvaranja novoga studija iseljeništvo je krenulo s pritiskom. Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa, uputio je 15. kolovoza premijeru Andreju Plenkoviću pismo u kojemu ga obavještava o odugovlačenju s upisom novoga studija u upisnik. Krivcem smatra Ministarstvo znanosti, koje, tvrdi, time onemogućuje maturantima izbor ovog studija na jesenskom upisnom roku.

69 kolegija

U Ministarstvu demantiraju takve insinuacije.

- Budući da je Sveučilište u Zagrebu, kao tijelo koje jamči za sadržaj studija, ovaj tjedan dostavilo dodatna pojašnjenja koja smo zatražili, nadležna će tijela analizirati odgovor i dostaviti mišljenje ministrici u što kraćem roku - kažu u Ministarstvu.

Podsjetimo, studij obuhvaća 69 kolegija, 50 obaveznih i 19 izbornih, a u primjerice sedmome semestru studenti bi trebali slušati predmete kao što su Hrvati u Njemačkoj, Hrvatska žena u iseljeništvu, Korporativna demografija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:19