SVE ZBOG SURADNJE S KBF-om

SUKOB DEKANA I STUDENATA FILOZOFSKOG NE JENJAVA Senat poništio izbore za Studentski zbor!

Transparenti na filozofskom fakultetu izvješeni sredinom lipnja ove godine
 Srdjan Vrancic / HANZA MEDIA

Izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu s kraja ožujka 2015. godine poništeni su jednoglasnom odlukom Senata Sveučilišta zato što postupak izbora nije proveden u skladu sa Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog fakulteta, piše Srednja.hr.

Nakon što je dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zatražio provedbu upravnog nadzora nad odlukom pokretanja postupka njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju, krajem srpnja potvrđeno je da je Fakultetsko vijeće bilo sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima jer su studentski predstavnici činili 14,6 posto Vijeća, umjesto potrebnih 15.

Ustanovivši da je dekan Previšić razrješen odlukom Vijeća protuzakonitog sastava, ta je odluka poništena, a novi će se izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta raspisati prema odluci rektora Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Podsjećamo, sukob između studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta i dekanata započeo je odlukom o suradnji i Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta. Suradnju je tada odbilo 70 posto studenata, a njima su se ubrzo pridružili i neki članovi Fakultetskog vijeća.

Animozitet prema odluci dekanata došao je do svog vrhunca u lipnju kada je dekan Vlatko Previšić napustio sjednicu fakultetskog Vijeća na kojoj se trebalo glasovati o njegovom razrješenju. Nakon odlaska dekana Previšića sjednica je nastavljena te je izglasano da će u rujnu ove godine biti održana izvanredna sjednica s jednom točkom dnevnog reda - razrješenjem Previšića.

Uoči planirane sjednice Previšić je kazneno prijavio profesorice Branku Galić i Nadeždu Čačinovič zbog 'nelegalnog nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnog sustava upravljanja Fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije', piše Srednja.hr.

No, prije nego što se planirana sjednica mogla održati odlukom Senata Sveučilišta izbori za studentski Zbor Filozofskog fakulteta održani prije godinu i pol poništeni su, čineči odluku vijeća donešenu na sjednici u lipnju nezakonitom.

Kako se redovna sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta treba održati sljedeći tjedan, sukob na relaciji studenata i nekih članova Fakultetskog vijeća vjerojatno će se nastaviti, a tek se treba utvrditi hoće li sve odluke protuzakonito sastavljenog Fakultetskog vijeća biti poništene budući da je ono djelovalo od ožujka 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:47