PRIVATNA INICIJATIVA NENADA BAKIĆA

SVAKI ĆE ŠESTAŠ DOBITI RAČUNALO Mikroračunala za učenje programiranja stanu u džep i napajaju se baterijama

 
 CROPIX

Za dvadesetak dana počinje edukacija oko 2000 nastavnika, a u studenome u osnovne škole stižu prva mikroračunala za više od 45 tisuća učenika i nastavnika.

Privatna inicijativa poduzetnika Nenada Bakića naziva PROMikro, koju već dulje promovira, ulazi u javne škole uz potporu Ministarstva znanosti, CARNet-a, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatskih pošta. HUP je ponudio financirati edukaciju nastavnika za primjenu mikroračunala, a HP će odraditi posao njihove distribucije po školama.

Nosit će ih kući

Mikroračunala koja stanu u džep za škole su besplatna i dobivat će ih na bazi dobrovoljne prijave. S obzirom na to da je u tijeku javni natječaj kojim Ministarstvo znanosti za 4,8 milijuna kuna podebljanim proračunom financira nabavu novotarija, njihov broj dovoljan je za pokrivanje jedne generacije – svih učenika ove godine upisanih u šesti razred. Kako se u srijedu čulo na prezentaciji velikog projekta s mikro nazivom, učenici će darovana mikroračunala moći odnositi kući, ne bi li s pametnom igračkom upoznali i roditelje.

Cilj podjele mikroračunala po školama je uvođenje digitalne pismenosti u različite školske predmete. Osim na informatici, mikroračunala će nastavnici i djeca koristiti u ostalim predmetima, prvenstveno prirodnim znanostima (Bakić navodi i tjelesni i glazbeni). Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ovaj projekt smatra velikim iskorakom prema digitalnoj zrelosti škola, koji se uklapa u Vladin program pod nazivom STEM Hrvatska.

Novi smjer

Uvođenje rada na mikroračunalima ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija. Projekt potiče digitalnu transformaciju škola, a u konačnici cilju stvaranja škola za život, a ne za ocjenu, izjavila je Divjak, ističući da ulazak privatne inicijative (Bakićeva Instituta za razvoj i inovativnost mladih) u javno školstvo pokazuje da sustav treba biti uključiv.

U Hrvatskoj postoji otpor prema promjenama, a problemi izlaze ako postoji interesi vezani uz sadašnje stanje. Tako je i s projektom e-škole. Po digitalnim kompetencijama pri dnu smo ljestvice europskih zemalja i ovakvi projekti su nam šansa za transformaciju obrazovnog sustava. U tome teško može biti prijepora, poručila je ministrica.

Čovječe, ne ljuti se

Nenad Bakić, inače i savjetnik predsjednice države, rekao je da su projekt nudili i ranije Ministarstvu obrazovanja, ali bez odjeka. Direktor HUP-a Davor Majetić u srijedu je izjavio da HUP reformu obrazovanja smatra temeljem svih reformi i nada se da će ovu inicijativu uskoro slijediti i druge promjene koje će omogućiti konkurentnije obrazovanje.

Kako u praksi funkcionira rad s mikroračunalom, prezentirala je nastavnica tehničke kulture Maja Mačinko, na primjeru razvoja igre Čovječe ne ljuti se. Jednostavne postavke na Mikro:bitu omogućuju djeci programiranje kockica s brojevima, odnosno učenje uz igru. Umrežavanjem svih računala u razredu, ponavljanje gradiva moguće je uz igru kviza.

- Mikrobit je popularna vrsta mikroračunala koje stane u džep, a dolazi u paketu s USB kabelom i 2 klasične baterije

- Mikroračunalo se spaja na klasično računalo, otvara se sučelje na mikro:bit stranici

- U blok editoru unaprijed su napisani kodovi u java skriptu ili pytonu

- Programiranje metodom povuci-pusti, zahvaljujući gotovim kodovima izgledom sličnim puzlama koje nadovezuju naredbe jednu na drugu

- Posebno su navedene matematičke naredbe, naredbe za skladanje ili tjelesne funkcije

Primjeri: glazbeni - skladanje pjesama (piano na zaslonu); tehnička kultura - mjerenje okretaja ili nagiba; matematika - korištenje matematičkih operacija; tjelesna kultura - mjerenje pulsa; fizika - izrada termometra ili mjerača svjetlosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:45