ONI POZNAJU SVOJE ČITATELJE

TRIJUMF MLADIH ZAGORACA Zlatarske Iskrice i zabočka Tabula Nova čitaju se od korica do korica

 

Povjerenstvo Jutarnjeg lista donijelo je odluku o proglašenju najboljeg školskog lista u kategorijama osnovne i srednje škole, samostalnih novinarskih radova učenika i digitalnih školskih listova. Prema jednoglasnom zaključku šesteročlanog žirija, najbolji list u kategoriji osnovnih škola Hrvatske u školskoj godini 2017./18. su Zlatarske Iskrice Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara. Drugo mjesto zauzeo je Draško, list Osnovne škole Draškovec, a treće mjesto pripalo je listu Čehuljica, Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra.

Najbolje ocijenjeni školski list OŠ Ante Kovačića iz Zlatara i područnih škola u Donjoj Batini i Martinščini, Zlatarske Iskrice, za temu broja odabrao je kućne ljubimce, koju je odlično odradio iz svih aspekata pa donosi ankete među učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, savjete stručnjaka, veterinara, vlasnika salona za šišanje i njegu pasa, priče o neobičnim ljubimcima, izvrstan intervju sa slijepom osobom koja živi sama sa psom vodičem itd. Slijede zanimljive priče o uspjesima učenika na raznim područjima, putopisne reportaže, originalni tekstovi sa zabavnim savjetima, ne samo iz pravopisa ili prve pomoći, već i, primjerice, kako se treba pripremiti navijač koji odlazi na skijašku utrku. Tu su i kreativne radionice, literarni i likovni radovi učenika, enigmatika, strip… List ima vrlo dobar ritam te odnos teksta i ilustracija, s posebno dobrim osjećajem za redoslijed tema. Vrlo zrela redakcija osnovnoškolaca, zaključak je povjerenstva.

Drugoplasirani Draško, list OŠ Draškovec iz Međimurske županije, tiskan je na recikliranom papiru, što i ističe na naslovnici uz ekološki slogan “Čuvajmo šume!”. U cijelosti je, osim naslovnice, crno-bijeli, što ga ne čini manje atraktivnim. Dapače, izgleda vrlo moderno, a dizajnom to prividno ograničenje pretvara u svoju prednost. Grafički je upravo sjajan i time se izdvaja od većine drugih. Iako koristi samo dva osnovna fonta, prijelom je dinamičan, i nikad ne zapada u monotoniju. Sve teme u broju bave se svojim učenicima, sadašnjim i bivšim, u školi i izvan nje, ali je dojam da će ih, osim njih samih, čitati i njihove obitelji. Prošlogodišnji trećeplasirani zasluženo se primaknuo još bliže vrhu, stav je povjerenstva.

Škola budućnosti

Za trećeplasirani list Čehuljica OŠ Šime Budinića iz Zadra povjerenstvo je mišljenja kako je uredništvo iznimno dobro obradilo temu broja “Škola budućnosti”. Osim aktualnosti teme, veliki je plus otvaranje prostora učenicima koji su pokazali da uistinu imaju što reći o reformi školstva. “Zastarjeli naslovi lektira, sadržaji koji nemaju veze s temama koje nas zanimaju, čak i riječi od kojih razumijemo svaku treću znače samo jedno - bijeg prema najvećem neprijatelju lektire, gospodinu Internetu”, izvadak je iz odličnog učeničkog teksta noseće teme broja, koji potpisuje urednica lista Anuška Priska Klapan (7.f).

U kategoriji srednjih škola povjerenstvo je prvo mjesto dodijelilo listu Tabula Nova Škole za Umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Drugo mjesto zauzeo je učenički list Labos Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, a treće mjesto list Lumen iz Čakovca.

Mladi i seksualnost

Tabula Nova već se svojom naslovnicom istaknuo u konkurenciji. Aktualna tema broja - mladi i seksualnost, ilustrirana fotografijom dviju djevojaka u (skoro) poljupcu, obrađena je temeljito, sa svih aspekata, pokrivajući sve vrste seksualnosti, izazove i probleme s kojima se mladi susreću. Kvalitetni tekstovi, dobre opreme, interesantne fotografije... Sve to dovelo je do jednoglasne odluke žirija o ovogodišnjem pobjedniku u kategoriji srednjih škola.

Uredništvo Labosa odradilo je odličan posao s temom broja, kojom pokrivaju predrasude i stereotipe u svim aspektima društva: od mentalnih bolesti, predrasuda na internetu, ženskim i muškim sportovima, religijama, ali i predrasudama prema fakultetima, odnosno njihovim polaznicima. Cijela tema odlično je zaokružena tekstom o kozmetičarkama, koja ima odličan naslov “Kozmetičarka, ali najpametnija”. Časopis odiše čistim stilom i lijepim grafičkim oblikovanjem, sve su teme odlično opremljene, s intrigantnim i pametnim naslovima, a posebna pohvala stigla je za autorske fotografije koje vjerno odražavaju učeničku svakodnevicu.

Također, izdanje Labosa ima odličan osvrt na posjet Švedskoj, u kojem učenica Marta Paladin prenosi svoja iskustva iz Vänersborga s naslovom “Hoće li Hrvatska ikada biti nova Švedska”. U tekstu je iznijela svoje impresije i odlično kritički uočila i istaknula i mane švedskog sustava: učenici svi redom recikliraju otpad, ali to čine zato što im je to nametnuto, a ne zato što su ekološki osviješteni.

Prema svojem opsegu najdeblji i najbogatiji među školskim listovima, upravo je Lumen Srednje škole Čakovec. Osim što se može pohvaliti kvantitetom, tematika tekstova koje obrađuju je raznolika i zanimljiva. U temi broja “Zemlja putnika” progovaraju o odlasku mladih iz Hrvatske, s naglaskom na to da “ne postoji obećana zemlja”. Obradili su i druge važne teme kao što su jednospolne škole u Hrvatskoj, odlično je i mini istraživanje o tome kakvu glazbu slušaju njihovi nastavnici te reportaža s koncerta Justina Biebera. Vrlo interesantno i šareno, a kada bi se još malo poradilo na grafičkom dizajnu, zasigurno bi Lumen bio još atraktivniji.

Teške odluke

Tekst autorice Eve Veselić “Loše ocjene opasne za život”, objavljen u listu Klik Osnovne škole Brestje, proglašen je najboljim samostalnim novinarskim radom u kategoriji osnovnih škola. U kategoriji srednjih škola, najinovativnijim novinarskim radom žiri je proglasio tekst učenika Ivana Jukića, 2. razred, objavljen u listu SvjetloNazor V. Gimnazije “Vladimir Nazor” iz Splita. Autorici i autoru članovi Povjerenstva posebno čestitaju na kreativnosti, znatiželji i promišljenosti kojima odišu njihovi radovi.

Svi školski online listovi koji su se prijavili na natječaj Jutarnjeg lista za najbolji školski list u digitalnom izdanju u osnovnim i srednjim školama pokazali su kako su njihovi urednici i novinari ozbiljno shvatili svoju zadaću te kako su joj potpuno predani. Web stranice koje smo imali priliku vidjeti donose brojne zanimljivosti, kako iz života sadašnjih i bivših učenika škole, ali i brojne aktualnosti iz zemlje i svijeta. Mnogi od tekstova koje smo pročitali pokazuju kako će njihovi mali i veći autori, ako to budu željeli, jednog dana bez problema moći nastaviti novinarsku karijeru.

Zbog aktualnosti, dizajna te odabira i prezentacije tema, u konkurenciji osnovnih škola najbolji je list OŠ Vugrovec Kašina, Zmajček, koji je dodatno zanimljiv i zbog svojeg loga - simpatičnog zelenog zmaja. Jednaki kriteriji vrijedili su i prilikom odabira najboljeg lista srednjih škola, gdje je najbolji dojam ostavila Tabula Nova. Njihove web stranice, zaključak je povjerenstva, ne bi se posramili ni neki hrvatski mainstream mediji.

Općenito, povjerenstvo je zadivljeno žarom kojim učenici raznih krajeva Hrvatske stvaraju svoje školske listove te ljubavlju i trudom koje u njih ulažu. Kroz ruke žirija prošlo je mnogo kvalitetnih radova, i nijedna odluka koju smo donijeli nije bila laka. Bilo nam je drago vidjeti da su neki sudionici prošlogodišnjeg natječaja ponovno poslali svoju prijavu.

Jutarnji list i sponzor natječaja HEP čestitaju pobjednicima, kojima slijede nagrade.

(Povjerenstvo u sastavu: Nino Đula, zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista, Lana Mindoljević Novak, urednica priloga Like!, Marijana Sever, urednica rubrike Život, Gordan Zečić, zamjenik urednika Nedjeljnog Jutarnjeg, Siniša Sušec, glavni urednik web portala jutarnji.hr, i Mirela Lilek, novinarka Jutarnjeg lista).

NAJBOLJI ŠKOLSKI LIST - OSNOVNE ŠKOLE

1. Zlatarske Iskrice, OŠ Ante Kovačića, Zlatar

2. Draško, OŠ Draškovec, Prelog

3. Čehuljica, OŠ Šime Budinića, Zadar

NAJBOLJI ŠKOLSKI LIST - SREDNJE ŠKOLE

1. Tabula Nova, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok

2. Labos, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb

3. Lumen, Srednja škola Čakovec

NAJBOLJI SAMOSTALNI TEKST - OSNOVNE ŠKOLE

“Loše ocjene opasne za život”, autorica Eva Veselić, 8. razred, list Klik, OŠ Brestje

NAJBOLJI SAMOSTALNI TEKST - SREDNJE ŠKOLE

“Grafiti čarapa (neriješeni splitski misterij)”, autor Ivan Jukić,

2. razred, list SvjetoNazor, V. Gimnazija “Vladimir Nazor”, Split

NAJBOLJI DIGITALNI LIST - OSNOVNE ŠKOLE

Zmajček, OŠ Vugrovec - Kašina

NAJBOLJI DIGITALNI LIST - SREDNJE ŠKOLE

Tabula Nova, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, Zabok

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:24