MINISTRICA NAJAVILA

U srednjoj tableti samo đacima koji primaju socijalnu pomoć

Riječ je o oko 1500 učenika po generaciji koji dobivaju i besplatne udžbenike
Blaženka Divjak
 Damjan Tadic / CROPIX

U edukaciju nastavnika, opremu i udžbenike u sklopu reforme škola bit će uloženo ukupno dvije milijarde kuna, od čega milijarda ide u digitalnu opremu i edukaciju nastavnika za IKT.

Prioritet su digitalno neovisni nastavnici, koji će u ovoj godini dobiti 26.350 računala. Za osnovce će se u reformi nabaviti 90.000 tableta, a digitalizacija srednjoškolaca ovisi o socijalnom statusu roditelja, rečeno je jučer u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Tableti se, najavila je Blaženka Divjak, neće dijeliti svim srednjoškolcima, nego isključivo korisnicima zajamčene minimalne naknade. Oni će dobivene tablete moći koristiti za pristup digitalnim sadržajima od kuće. Prema procjeni Ministarstva, riječ je o oko 1500 učenika po generaciji, koji dobivaju i besplatne udžbenike. Uz to što srednja škola nije obvezna, razlog zašto svi srednjoškolci neće dobiti tablet je rezultat ankete prema kojemu 96% učenika ima pristup računalu kod kuće.

Divjak je potvrdila plan odustajanja od nabave tableta svakome osnovcu. Kao što je pisao Jutarnji, u razrednoj nastavi, od 1. do 4. razreda, jedan tablet u prosjeku će koristiti četiri učenika, dok će tablet po učeniku od jeseni biti osiguran za nastavu od 5. do 8. razreda. Tableti će se posuđivati u školama i vraćati na kraju školske godine.

Tko će nabavljati tablete, kakve i po kojoj cijeni, zasad nema odgovora, osim što je u planu viši pojedinačni iznos od onoga koji je MZO lani osigurao školama (tisuću kuna po komadu). Razlozi za manji broj tableta u nižim razredima su, prema ministričinim riječima, naglasak na razvoju grafomotorike i iskustvo europskih zemalja.

- Digitalizacija nije sama sebi svrha, a sličan model kakav uvodimo ima Francuska - tvrdi ministrica.

Divjak najavljuje da stižu i hibridna računala za područne škole, projektori za svaku učionicu, prijenosna računala za međupredmetne teme i ormarići za tablete. U Ministarstvu tvrde da je novac za to osiguran kroz Europski socijalni fond.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:01