USPJEH MLADIH ROBOTIČARA

VIDEO: NA SVJETSKOM PRVENSTVU OSVOJILI DVIJE ZLATNE MEDALJE 'Naši roboti igraju nogomet uz novu tehnologiju koju koriste Tesla i Rimac'

 
 YouTube

Uoči osvajanja srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kojom je nogometna reprezentacija oduševila naciju, zagrebački učenici vratili su se sa svjetskog prvenstva robotike u Montrealu sa dvije zlatne medalje.

U kategoriji 'Rescue Maze' prvo mjesto u pojedinačnom plasmanu osvojili su Janko Pribičević i Juraj Kolarić s mentorom Zoranom Pribičevićem (tim 'Školska knjiga Croatia'), a u kategoriji 'Rescue Simulation' prvo mjesto osvojili su članovi 'Gebruder Weiss Croatia teama' Marko Pongrac, Adi Jusupović, Martin Volarević i Martin Peček.

"Robocup Montreal 2018 je svjetsko natjecanje u robotici na najvećoj razini, na kojem sudjeluje 35 zemalja. Mi smo na tom natjecanju osmu godinu zaredom", pojasnila je u videu Jutarnjeg prof. Jelka Hrnjak, voditeljica predmeta robotike u O.Š. Mato Lovrak.

Hrvatska je bila zastupljena i u kategorijama 'Soccer Lightweight', 'OnStage Advanced', 'OnStage Novice', 'Soccer Open' te 'Rescue Line'.

Kakva je veza robota i nogometa? "Roboti zapravo igraju nogomet na minijaturnom terenu, po dva u svakom timu. Imaju narančastu loptu, kamerom je prate, detektiraju, te zabijaju ili brane, kao i u nogometu", objasnio nam je Roko Bekavac, član tima koji se natjecao u kategoriji Soccer Open.

Iako su u svjetskom vrhu robotskog nogometa zemlje poput Japana i Kine, Hrvatska i na tom području ima svoje adute. "Znamo biti primjećeni zbog našeg dizajna robota, te kako komuniciramo zajedno. Nama se u kategoriji ocijenjuje i timski duh, pa nam je to prilično važno. Ponekad nam zavide na tome", kaže učenik Andrija Adamović, dok nam pokazuju svog robota koji je u kategoriji Soccer Open na svjetskom natjecanju u Kanadi igrao nogomet. Njihov 'Vatreni' programira se u C++ jeziku, ima kameru za detektiranje lopte i algoritam za prepoznavanje boje, te infracrvene lasere za lociranje na terenu. "To je prilično nova tehnologija koju koriste kompanije kao što su Tesla i Rimac. Ima bluetooth pa se njime može upravljati i mobitelom ukoliko je potrebno", pojašnjava Andrija Adamović.

Ove učenike robotika je privukla kroz igru, ali ponajviše ih privlači mogućnost da svog robota fizički sastave i sami programiraju. Da bi to uspjeli, moraju savladati brojne elemente elektronike, programiranja, mehatronike...

Kako se vide u budućnosti, što bi željeli raditi? "Zaposliti se kod Rimca", uz vedar osmjeh odgovara učenik Jerko Ćubić iz Tesla CRO teama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:43