PRIJEDLOG

Zimski odmor za školarce trajat će više od tri tjedna?

 Srđan Vrančić / CROPIX

Proljetni odmor školarcima bi u 2019. trebao trajati jednako kao i ove godine, 11 dana, s time da će zbog prakse vezanja proljetnih praznika uz blagdan Uskrsa, početi tek u drugoj polovici travnja.

Zimski praznici, prema prijedlogu novog školskog kalendara koji je Ministarstvo obrazovanja pustilo u javnu raspravu, trajat će četiri dana dulje nego što su trajali u tekućoj školskoj godini. Ukupno, zimski odmor učenika osnovnih i srednjih škola, prema prijedlogu Ministarstva, trajat će 23 dana. Ove zime školarci su se odmarali 19 dana.

Nova školska godina počet će dan prije nego u 2017., što znači 3. rujna, i završiti dan prije - 14. lipnja. Zimski odmor počeo bi 24. prosinca da bi se školarci vratili u klupe 14. siječnja 2019.

Ove zime praznici su počeli usred tjedna, 27. prosinca, i trajali do 15. siječnja. Duljim zimskim praznicima nisu oduševljeni prvi komentatori na javnoj raspravi.

- U prvom polugodištu je 15 tjedana nastave bez ikakvog odmora za učenike i nastavnike, a zimski odmor traje čak 23 dana. Smatram da bi nakon osam tjedana nastave trebalo osigurati nekoliko dana odmora, ponajprije zbog učenika. To se može kompenzirati skraćivanjem zimskog odmora - jedan je od prijedloga iznesenih tijekom javne rasprave.

Činjenica je da su pedagoška praksa brojnih država češći kraći odmori za djecu, zbog čega se Ministarstvu predlaže da slijedi slično načelo umjesto da iz godine u godinu kopira stari model školskog kalendara s neujednačenim trajanjem prvog i drugog polugodišta, dugim ljetnim i zimskim praznicima.

Proljetni praznici, prema pripremljenoj verziji kalendara, počeli bi 18. travnja iduće godine. Taj dan pada u četvrtak, a školarci se na nastavu vraćaju u ponedjeljak 29. travnja.

Ovakav kalendar Ministarstvo je zamislilo za sve škole osim onih koje se od jeseni uključuju u pilot-projekt reforme.

“Iznimno, škole koje provode eksperimentalni program ‘Škola za život’ mogu odstupiti od rokova utvrđenih ovom odlukom, o čemu odlučuje Ministarstvo”, stoji u nacrtu odluke.

- U 72 škole koje ulaze u eksperimentalni program planirana je fleksibilnija organizacija nastave u skladu s preporukama kurikularne reforme. Želimo školama omogućiti i organizacijske promjene, primjerice projektne dane ili tjedne, različitu tjednu i mjesečnu satnicu pojedinih predmeta.

Time razvijamo autonomiju učitelja i škola te uvažavamo potrebe lokalne zajednice - objašnjava pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj. Javna rasprava o nacrtu odluke traje do 10. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:55