RAT NAFTNIH GORIVA

Cilj je bio naglasiti kako SAD i dalje nastavlja uvoziti naftu iz Rusije, i to nakon odluke Joea Bidena od 8. ožujka da zabrani unos

Aktivisti Greenpeacea u akciji protiv ruskog tankera
 

 Frank Molter/Dpa/Dpa Picture-alliance Via Afp

Aktivisti Greenpeacea u utorak ujutro s dva čamca su presreli ruski naftni tanker Minerva Virgo dok je iskrcavao teret na dokovima New Yorka. Organizacija je zatim ispred tankera teškog 50.000 tona razvila transparent s natpisom "Rat naftnih goriva", prenosi Guardian.

- Naftne i plinske tvrtke koje su odgovorne za naše vrtoglave cijene plina, iste su tvrtke koje potiču sukobe i smrt diljem svijeta. Mirnija, prihvatljivija i ravnopravnija budućnost ovisi o razbijanju naše ovisnosti o hlapljivim industriji fosilnih goriva koja se hrani globalnim sukobima - rekla je Anusha Narayanan, direktorica klimatske kampanje u Greenpeaceu u SAD-u, koja je bila na jednom od brodova.

Cilj prosvjeda bio je naglasiti kako SAD i dalje nastavlja uvoziti naftu iz Rusije, i to nakon odluke Joea Bidena od 8. ožujka da zabrani unos nafte i plina iz Rusije, što je, kako je američki predsjednik nazvao, "snažan udarac Putinovom ratnom stroju".

Valja naglasiti kako je Bijela kuća dopustila 45-dnevno razdoblje odgode zabrane uvoza nafte, što znači da brodovi koji donose fosilna goriva iz Rusije neće moći pristajati u američke luke tek od 22. travnja.

U tom razdoblju odgode zabilježeno je dosta aktivnosti, a Greenpeaceovi sustav za praćenje pokazuje kako je velik broj brodova s ruskom naftom krenulo prema SAD-u i Europi. Najmanje desetak tankera koji su napustili ruske luke ili se već iskrcalo u SAD-u ili će uskoro stići. Među njih spada Kronviken, tanker sa sirovom naftom usidren u blizini Houstona, pa Riverside, tanker za sirovu naftu koji ide prema Floridi i Balla, tanker koji je na putu za Los Angeles.

Narayanan je ponovila zahtjev klimatskih kampanja da se Biden pozove na Zakon o obrambenoj proizvodnji, koji se obično koristi u vrijeme rata kako bi se tvrtke natjerale da proizvode oružje. Ovoga puta Greenpeace želi da se taj zakon iskoristi kako bi se tvrtke prisilile da proizvode više solarnih panela, vjetroturbina i druge tehnologije čiste energije.

- Prava energetska neovisnost može proizaći samo iz obnovljive energije - zaključila je Anusha Narayanan.

Zastupnici Europskog parlamenta obnovljive izvore energije smatraju neophodnima za ostvarenje europskog sna o nula emisija stakleničkih plinova do 2050. godine. S tim su ciljem usvojili i izvješće koje sadrži preporuke pomoću kojih bi se obnovljivi izvori energije, s naglaskom na energiju vjetra na moru, počeli primjenjivati i iskorištavati što brže, kao preduvjet za postizanje ambicioznog klimatskog ciljeva EU.

Zastupnici smatraju da bi se, u pogledu ostvarenje tog cilja, iskorištavanju energije vjetra na moru trebalo prionuti na dosad neviđenoj razini, a nužno je isto tako poboljšati i proširiti postojeću infrastrukturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:59