SPACEX U TEKSASU

Svemirska utrka izaziva zabrinutost zbog goriva koji se koristi za pogon raketa, a ekolozi tvrde da su posljedice testiranja već primjetne
Lansiranje rakete SpaceX-a iz Boca Chice
 Upi/Alamy/Alamy/Profimedia

SpaceX, tvrtka koju je Elon Musk osnovao 2002. godine, za svoj komercijalni svemirski program ima metodu „testiraj, leti, padni, popravi, ponovi“. Taj je pristup dio razloga zašto je Musk planirao postaviti lansirno mjesto na zemljište neposredno uz Meksički zaljev, blizu teksaške granice s Meksikom. "Tamo ima puno zemljišta bez naseljenog stanovništva, pa i ako raketa eksplodira, nikome ništa", rekao je Musk 2018. na konferenciji za novinare.

No David Newstead, direktor neprofitne organizacije Coastal Bend Bays and Estuaries, pobjesnio je nakon što vidio lansiranje Muskovih raketa. Naime, lansirno mjesto SpaceX -a okruženo je državno zaštićenim zemljištima, a krhotine rakete zasipali su dijelove osjetljivog ekosustava Boca Chica u nacionalnom utočištu za divlje životinje donje doline Rio Grande- koji se sastoji od plaža, travnjaka i obalnih dina na kojima se nalazi veliki broj divljih životinja.

"Znao sam prema prijašnjim slučajevima da će se raketa raspršiti po cijelom utočištu", rekao je Newstead. Čišćenje je trajalo tri mjeseca.

Privatna svemirska utrka izaziva zabrinutost znanstvenika zbog po okoliš štetnih utjecaja goriva koji se koristi za pogon raketa, a ekolozi na terenu u južnom Teksasu kažu kako su posljedice testiranja SpaceX -a već primjetne.

Boca Chica ključni dom je mnoštvu ranjivih vrsta. Morske kornjače Kemp's Ridley gnijezde se svakog proljeća na obali njenih plaža, a brojne rijetke vrste ptica oblijeću joj obale u potrazi za hranom. U utočištu se nalaze i ugrožene oceloti, divlje mačke koje su nekoć u velikom broju lutale jugozapadom.

"Boca Chica jedinstveno je mjesto na Zemlji", rekao je Jim Chapman, lokalni ekolog iz Save Rio Grande Valley.

Dobar dio stanovništva, lokalnih političara i biznismena dolazak Space X-a vidi ponajviše kao veliku šansu za ekonomski prosperitet zajednice.

Mnogi teksaški dužnosnici planirali su udvaranje Musku još kada je prvi put počeo govoriti o izgradnji privatne svemirske luke, 2011. Državni su zakonodavci 2013. donijeli zakon koji je SpaceX -u dao pravo da zatvori plažu Boca Chica tijekom testiranja i lansiranja. Također su zatvorili i dijelove ceste koje vode do plaža Boca Chica. Kada je Musk službeno objavio kako je Boca Chica odabrana kao mjesto lansiranja rakete, većina stanovništva nije u tome vidjela problem. "Na nas se gledalo s omalovažavanjem, sa svim negativnim stereotipovima koji idu uz male južnjački gradove. Ali zbog najave dolaska SpaceX -a i druge tvrtke konačno nas sada promatraju kao potencijalno ”, rekao je Josh Mejia, izvršni direktor Brownsville Community Investment Corporation.

No 2021. ekolozi iz Save Rio Grande Valleya pisali su okružnom tužitelju okruga Cameron tvrdeći da je SpaceX na više od 1.000 sati prekinuo pristup plaži i utočištu. Kao odgovor na upite okružnog tužitelja, SpaceX je porekao da su zatvaranja cesta premašila dopuštenih 300 sati, navodeći kako tvrdnje lokalnih ekologa "nisu točne".

"Bilo je zaista šokantno svjedočiti načinu na koji je savezna vlada dopustila da SpaceX krši zakone. Elon Musk gradi svemirski kompleks na jednom od ekološki najraznolikijih i za lansiranje raketa najneprikladnijih mjesta na svijetu ", poručio je Bryan Bird iz nacionalne ekološke neprofitne organizacije Defenders of Wildlife.

SpaceX planira lansirati najveću raketu na svijetu, nazvanu Starship, visoka 120 metara,i to u Boca Chici. Predstavnici SpaceX -a potvrdili su kako su spremni početi s testiranjem novog sustava, procesa za koji mnogi borci za zaštitu okoliša u zajednici vjeruju da će rezultirati ogromnim brojem raketnih gelera koji će napakostiti ekosustavu.Chapman je rekao kako u svojih 40 godina rada na zaštiti nacionalnog utočišta za divlje životinje nikada nije bio više zabrinut.

"Ljudi vole svemir, vole hype i glamur koje donosi Musk. No sve mora imati svoju granicu. Nekada smo se mogli osloniti na intervenciju vlade, ali sada nisam više siguran u to", zaključio je Chapman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:17