POST COP26

Dugujemo mladim aktivistima da isporučimo ono što smo dogovorili, kazao je čelni čovjek summita u Glasgowu

Alok Sharma

 Ewan Bootman/nurphoto/nurphoto Via Afp

Ujedinjeno Kraljevstvo nastavit će vršiti pritisak na vlade diljem svijeta kako bi hitno smanjili emisije stakleničkih plinova da bi se globalno grijanje ograničilo 1,5C.

Poručio je to Alok Sharma, britanski ministar koji je vodio razgovore na nedavno završenom klimatskom summitu Cop26 u Glasgowu. Sharma je kazao i da je sastanak pokazao kako zemlje mogu raditi zajedno na uspostavljanju okvira za klimatske akcije, ali se iduće godine moraju usredotočiti na ispunjavanje obećanja koja su tamo dana.

"Granica od 1,5 C živi", rekao je za Guardian. “Dogovor smo spasili od propasti. Ali njegov puls ostaje slab. Moramo osigurati da države ispune obećanja koja su dale.”

Sharma je priznao da zemlje moraju povećati svoja obećanja i pretvoriti ih u akciju i politiku. Osvrćući se na mlade aktiviste iz cijelog svijeta koji su pozvali političke lidere da djeluju u Glasgowu, rekao je: "Dugujemo svima njima da isporučima ono što smo dogovorili."

Dva tjedna razgovora Cop26 završila su na dramatičan način jer se Sharma bojao da će se pažljivo sastavljen sporazum između gotovo 200 zemalja u posljednjem trenutku srušiti, kada su se Kina i Indija usprotivile upućivanju u konačnom sporazumu na "postupno ukidanje" ugljena. Na kraju je postignut kompromis, a Sharma je bio na rubu suza dok se ispričavao zemljama u razvoju.

Međunarodna klimatska politika mora biti prioritet na svim razinama. I moramo više učiniti glede brodarstva i zračnog prijevoza. No ne slažem se s onima koji tvrde kaže da moramo smanjiti paket “Fit for 55” jer imamo visoke cijene energije. Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost mogu biti nešto poput cijepljenja protiv COVID-a 19: ako ulažemo, postajemo imuni na visoke cijene fosilnih goriva. Kada se bolest pogorša, tada ne smijete prestati proizvoditi cjepivo, već morate ubrzati cijepljenje. Tako je i prilikom provođenja zakona donesenih u sklopu paketa“Fit for 55” -izjavio je Peter Liese, zastupnik Europskog parlamenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:09