OTKRIVENI DOKUMENTI

Glasnogovornik zaklade GWPF-a demantirao je optužbe i izjavio da ne prihvaćaju donacije od bilo koga tko je zainteresiran za ulaganje u energetiku, te kako temeljito provjeravaju sve donatore

Lord Nigel Lawson, osnivatelj zaklade GWPF

 Justin Tallis/Afp/Profimedia

Utjecajni britanski thinktank GWPF koji je vodio kampanje protiv vladine politike nulte neto emisija financiran je sredstvima iza kojih stoje skupine usko povezane s industrijom nafte i plina, pokazuju dokumenti koje su vidjeli Guardian i OpenDemocracy.

Iako je Zaklada za politiku globalnog zagrijavanja (GWPF) uvijek govorila da je neovisna o industriji fosilnih goriva, otkrića o njenom financiranju otvorit će mnoga pitanja u vezi s njihovom kampanjom.

Thinktank je uvijek odbijao otkriti svoje donatore, ali porezni dokumenti podneseni američkim vlastima otkrivaju da jedan od njegovih donatora ima dionice vrijedne 30 milijuna dolara (24 milijuna funti) u 22 tvrtke koje se bave ugljenom, naftom i plinom.

Tijekom četiri godine, američki ogranak GWPF-a, znan i kao Američki prijatelji GWPF-a, primio je više od milijun dolara od američkih donatora. Velika većina od toga, 864.884 dolara, bila je usmjerena britanskoj grupi. Od 1,45 milijuna funti koje je GWPF primio u dobrotvorne donacije od 2017., oko 45% dolazi iz SAD-a.

Dobio je 210.525 dolara 2018. i 2020. od Zaklade Sarah Scaife - koju je osnovao milijarder libertarijanski nasljednik naftne i bankarske dinastije. Zaklada sa sjedištem u SAD-u ima tako ranije spomenute dionice vrijedne 30 milijuna dolara u 22 energetske tvrtke, uključujući 9 milijuna dolara u Exxonu i 5,7 milijuna dolara u Chevronu, prema njezinim financijskim dokumentima.

Između 2016. i 2020., američki ogranak GWPF-a primio je 620.259 dolara od Donors Trusta, koji financiraju braća Koch, a koja su naslijedila očevo naftno carstvo i potrošila stotine milijuna dolara na financiranje pokreta za poricanje klime.

-Uznemirujuće je što Zaklada za politiku globalnog zagrijavanja djeluje kao kanal kroz koji se američke ideološke skupine pokušavaju miješati u britansku demokraciju- rekao je Bob Ward, direktor politike i komunikacija na LSE Grantham istraživačkom institutu za klimatske promjene i okoliš.

GWPF je 2009. godine osnovao Lord Nigel Lawson, bivši konzervativni zastupnik u britanskom Parlamentu, kako bi osporio “troškove i implikacije” mjera za borbu protiv klimatskih promjena. Od tada je tim putem stekao značajni utjecaj u politici Ujedinjenog Kraljevstva, a računajući konzervativne zastupnike i kolege kao pristaše i povjerenike.

Craig Mackinlay, koji vodi Net Zero Scrutiny Group (NZSG), odbor od oko 20 parlamentaraca, podržao je GWPF u njegovoj kampanji, a Mackinlayev parlamentarni ured nedavno je angažirao dva savjetnika GWPF-a kao istraživače. NZSG kaže da ne dovodi u pitanje znanost o klimi, ali postoji kako bi preispitivao troškove postizanja neto nule.

Steve Baker, zastupnik koji je predvodio većinu kritika vladinih politika nulte neto mreže, povjerenik je GWPF-a i glasno podržava grupu, nedavno je podijelio izvješće thinktanka koji je poricao postojanje izvanredne klimatske situacije. On je istaknuti član NZSG-a, a nedavno je vodio kampanju za fracking, pozivajući industriju plina iz škriljaca da razgovara sa zastupnicima i članovima desničarskog tiska u parlamentu.

Valja naglasiti kako je nakon kampanje NZSG-a, vlada nedavno izjavila da će tvrtkama za fracking biti dopušteno da nastave svoja istraživanja u Velikoj Britaniji. Bušotine plina iz škriljevca koje su ovog ljeta trebale biti zasute betonom nakon kampanje Bakera, Mackinlaya i drugih povezanih s NZSG-om ponovno će biti aktivirane.

Guardian je pitao Bakera i Mackinlaya hoće li preispitati svoje veze s GWPF-om u svjetlu vijesti o financiranju thinktanka.

Mackinlay je rekao: “Pogledajte moje izjave o interesima zabilježene u parlamentarnom registru; sve je potpuno transparentno da cijeli svijet vidi. Protumačite ih kako želite.”

Baker je rekao da optužbe "izgledaju smiješne".

-Izuzetna je činjenica da iste novine i komentatori koji bi obično prvi protestirali protiv bilo kakve vrste siromaštva gube vrijeme javnosti s tim pokušajima da odvrate pažnju od stvarnog problema. Bilo bi bolje kada bi politički svijet usredotočio svoju pozornost na to kako je naša trenutna energetska strategija podigla cijene energije i pridonijela užasnoj krizi troškova života- kazao je Baker.

Glasnogovornik GWPF-a izjavio je da ne prihvaćaju donacije od bilo koga tko je zainteresiran za ulaganje u energetiku, te kako temeljito provjeravaju sve donatore.

Inače, tvrtke na europskom tlu ubuduće će snositi veću odgovornost oko svog društvenog, ali i ekološkog utjecaja, barem ako je suditi prema događanjima na Odboru Europskog parlamenta za pravna pitanja. Naime, taj je odbor,ovoga ožujka, s 22 glasa za i jednim protiv, usvojio stajalište o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD).

Ako ona naposljetku bude dogovorena s vladama Europske unije, tvrtke će u većoj mjeri odgovarati za učinak koji imaju na ljude, ali i sam planet, dok bi investitori i javnost dobili pristup usporedivim, pouzdanim i lako pristupačnim podacima o održivosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:16