CHEVRON PHILLIPS

Podnesene su tužbe protiv tri tvrtke koje nisu prijavile korištenje velikih količina kancerogenog benzena u proizvodima
 Jim West/Zuma Press/Profimedia

Tvrtka Chevron Phillips Chemical pred regulatornim tijelima zatajila je navesti kao je u SAD uvezla čak 18 otrovnih kemikalija, stoji u dopisu koji je došao u posjed novinarima Reutersa.

Reuters je ranije izvijestio i kako je ista tvrtka zatajila da u je svojim komercijalnim proizvodima, među kojima su i oni koji se koriste u kućanstvima, iskoristila 350 milijuna kilograma benzena, kemikalije za koju se zna da je kancerogena. CEH, neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom okoliša i zdravlja građana, napravila je analizu proizvoda tvrtki, te tako došla do otkrića.

EPA, američka državna agencija za zaštitu okoliša, zahtijeva od svih tvrtki da prijave velike količine proizvedenih i uvezenih kemikalija, što pomaže agenciji da procijeni rizik kojim se izlažu radnici u pogonima, članovi lokalnih zajednica koji žive u blizini tvrtki, kao i potrošači koji bi mogli doći u kontakt s toksinima.

Glasnogovornik Chevron Phillips Chemical rekao je za Reuters kako je tvrtka već ispravila podatke i prijavila nadležnim agencijama o kojim se kemikalijama radi i u kojoj količini.

"Ispravili smo izvješća s EPA-om i pregledavamo postupke kako bismo osigurali točno izvještavanje u budućnosti", poručili su iz tvrtke. Iz EPA-e nisu komentirali slučaj, a o kojih se to 18 kemijskih spojeva radi nije još obznanjeno.

CEH je prošlog mjeseca podnio tužbu protiv tri tvrtke koje, jednako kao i Chevron Phillips, nisu prijavili korištenje velikih količina kancerogenog benzena u proizvodima.

U EU-u se svake godine zabilježi oko 120 000 slučajeva raka povezanog s izloženošću karcinogenim tvarima na radu, što dovodi do otprilike 80 000 smrtnih slučajeva godišnje.

U Europskom parlamentu pod svaku cijenu žele smanjiti izloženost radnika opasnim tvarima. Tako su prije tri godine zastupnici, osim dizelskih ispušnih plinova, dodali još sedam drugih kemijskih spojeva na popis priznatih kancerogena i mutagena, bez obzira udišu li se ili se njima rukuje, poput korištenih mineralnih ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:58