OGRANIČENE ZALIHE

Rafinerije goriva, koriste biljna ulja kao alternativno gorivo. Rezultat toga su rekordne cijene jestivih ulja
Ilustracija
 -/Wavebreak/Profimedia

Potraga za motornim gorivom s niskim udjelom ugljika dovelo je tvrtke iz prehrambene industrije u sukob s energetskom industrijom. Područje borbe su ograničene zalihe biljnog ulja.

Rafinerije goriva, uključujući Marathon Petroleum i ExxonMobil, koriste biljna ulja, kao alternativno gorivo za dizelove motore i plamenike, što je njihov odgovor na vladine poticaje za čišća goriva.

Rezultat toga su rekordne cijene mnogih jestivih ulja, a apetit energetskog sektora, prema analitičarima i javnim najavama iz rafinerija, nastavit će rasti.

"Podržavamo obnovljiva goriva i zelenu agendu, ali cijene sojina ulja su se utrostručile. Naši su članovi zabrinuti da možda neće moći više kupiti ulje ”,rekao je Robb MacKie, izvršni direktor Američkog udruženja pekara.

Američko ministarstvo poljoprivrede predviđa da će cijena sojinog ulja ove godine u prosjeku iznositi 65 centi po kilogramu, što je više nego dvostruko više nego prije dvije godine.

Iz Chevrona su prošlog tjedna obznanili kako planiraju, s Bungeom, najvećim svjetskim prerađivačem uljane repice, uložiti 600 milijuna dolara kako bi se stvorilo ono što su dvije tvrtke nazvale "pouzdan lanac opskrbe od poljoprivrednika do benzinske postaje".

Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamentu u svibnju zastupnici su glasali i o zasebnom izvješću o strategiji za integraciju energetskog sustava s ciljem ubrzanja dekarbonizacije, osiguravanja ravnoteže mreža, izgradnje međupovezanosti, olakšavanja uvođenja obnovljivih izvora energije, razvoja digitalizacije i proširenja skladištenja i lokalne proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:42