LAG ŠKOJI

Aromatično bilje i njegovanje suživota s prirodom i okolišem važno je za održivi razvoj naših otoka

Više od 30-tak proizvođača i ostalih zainteresiranih polaznika okupilo se Velome Grablju na otoku Hvaru na trećem po redu Aroma Festu

Polje lavande na južnoj strani otoka Hvara/ilustracija
 

 Vojko Basic/Cropix

Više od 30-tak proizvođača i ostalih zainteresiranih polaznika okupilo se u utorak u Velome Grablju na otoku Hvaru kako bi nazočili trećem po redu Aroma Festu u organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) Škoji.

- Ove godine odabrali smo etno eko selo Velo Grablje kao mjesto događanja upravo zato što u promociji aromatičnog i ljekovitog bilja veliko nadahnuće pronalazimo u radu našeg člana, Udruge "Pjover“ koja dugi niz godina organizira Festival levande u Velom Grablju, mjestu osnutka "Ružmarinske zadruge“, osnovane daleke 1892. godine s ciljem proizvodnje eteričnih ulja ružmarina i lavande. Tako smo za ovogodišnji 14. Festival levande podržali izložbu povodom 130. obljetnice osnutka te prve Ružmarinske zadruge u Hrvatskoj. Ova izložba ne samo da progovara o povijesti eko etno sela Velo Grablje i značaju aromatičnog bilja za otok Hvar već je velik poticaj za čuvanje kulture zajedništva i njegovanja suživota s prirodom i okolišem kao preduvjeta za održivi razvoj vrijednog područja našeg LAG-a – kazala nam je Adela Duboković, voditeljica LAG-a Škoji nakon održane manifestacije.

image

Aroma Fest

LAG Škoji

- Ova izložba kreće i na putovanje našim škojima, obogaćujući Aroma Fest, gospodarsku manifestaciju kojom promoviramo arome naših škoja te dalje nastavlja pričati priču o našoj viziji temeljenoj na našem nasljeđu u kojoj posebno mjesto zauzima Velo Grablje – dodala je Duboković. Inače, LAG Škoji pokriva područje Hvara, Visa i Šolte.

image

Aroma Fest

LAG Škoji

Organizatori su za posjetitelje Aroma Festa pripremili bogat edukativni program. Kako kazuje voditeljica LAG-a Škoji, manifestacija je započela terenskim obilaskom u organizaciji udruge Pjover.

image

Aroma Fest

LAG Škoji

- Prvo smo posjetili destileriju "Petrola" za proizvodnju lavandina ulja. Povijesna destilerija Poljoprivredne zadruge Velo Grablje, sa neprekidnom tradicijom proizvodnje punih 120 godina. Danas je to novo obnovljeni radni prostor, sa malim muzejskim postavom stare parne peći i drugih eksponata. Zatim smo posjetili etno zbirku "Stara uljara" za proizvodnju maslinova ulja. Osim originalnog postrojenja sa kamenim mlinom i presama, mogu se vidjeti ostali poljoprivredni alati i eksponati koje su mještani od davnina koristili u svakodnevnom životu. U zgradi Poljoprivredne zadruge imali smo prilike pogledati prekrasnu izložbu "Živjeti od cvijeća" – kazuje Duboković.

image

Hvarska lavanda

Vojko Basic/Cropix

Zatim su uslijedile praktične radionice i izlaganja gošća predavačica. Andrea Vugrinović je savjetnica za ekološku poljoprivredu i biodinamiku s ogromnim iskustvom u eko sjemenari Lokvina, dugogodišnja vrtlarica i zaljubljenica u prirodu.

- Andrea je s nama podijelila vlastito iskustvo u proizvodnji povrća i ljekovitog bilja te znanja skupljeno na poljima kolega i kolegica iz međunarodne udruge IFOAM dok je Mirela Ilenić iz tvrtke Lively Pharm svoje bogato iskustvo rada u kozmetičkoj industriji prenijela na vrlo praktičan i zanimljiv način. Naučili smo općenito kako potaknuti razvoj djelatnosti proizvodnje kozmetičkih proizvoda i osnove proizvodnje prirodne kozmetike. Ono što nam je posebno bilo zanimljivo jest izrada čak pet kozmetičkih proizvoda od hvarskog lavandina koje naši proizvođači mogu sami proizvesti: micelarna, fluid, krema, serum, maslac za tijelo – kazala je Adela Duboković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:11