Belgijski eksperiment: uzgajanje voća i povrća na krovovima ugrada uskoro bi mogao postati standard
Od ožujka ove godine u vrtu na krovu supermarketa u Bruxellesu ubrano je više od 2 tone voća i povrća
Više od šezdeset vrsta biljaka uzgaja se na krovnom vrtu jednog supermarketa u Bruxellesu. Dio je to projekta financiranog od strane Europske unije.
Projekt Lagum eksperimentira s idejom urbanog vrta i pokušava utvrditi jesu li uistinu održivi na duži period. Zasada funkcionira odlično. Od ožujka u njemu je ubrano više od 2 tone voća i povrća.
-Razmatramo agronomski dio istraživanja, ali također promišljamo o multifunkcionalnosti ovakvih projekata. Dakle, postoji proizvodnja, ali razmišljamo i o obuci i koheziji zajednice- rekao je za Euronews Francisco Davila, istraživač u agroekološkom laboratoriju Vrije Universiteit.
-Konačni cilj projekta je educirati i uključiti lokalno stanovništvo u cijeli proces te naposlijetku poboljšati život siromašnih ljudi.. Uzgojenu hranu počeli smo smo distribuirati i ranjivim grupama- rekla je Nevruz Unal, vijećnica za obnovu grada.
Eksperimentalna faza trajat će još 2 do 3 godine. Ako se pokaže da je održiva, ova bi se metoda moglabi biti implementirana i na drugim krovovima Europske Unije.
Europski parlament usvojio je s 452 glasa za, 170 protiv i 76 suzdržanih rezoluciju o strategiji „od polja do stola” koja omogućava prelazak na održiv prehrambeni sustav Europske unije kojim se štiti sigurnost opskrbe hranom i osigurava pristup zdravim namirnicama koje potječu sa zdravog planeta.
Zastupnici su naglasili da je važno proizvoditi održivu i zdravu hranu kojom se ne narušava dobrobit životinja, te kako bi se postigli ciljevi europskog zelenog plana kojeg je ova strategija ključni dio, među ostalim u pogledu klime, bioraznolikosti, nulte stope onečišćenja i javnog zdravlja, priopćeno je.