DOBRA VATRA

Kombinacija prorjeđivanja stabala i namjernog podmetanja požara kako bi se očistila šikara, trebala bi šume dugoročno učiniti zdravijima

Požar u Coloradu, prosinac, 2021.

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

SAD će agresivno prorjeđivati šume na rubu naseljenih područja koja su izložena opasnosti od šumskih požara, najavio je ovoga tjedna američki predsjednik Joe Biden.

Klimatske promjene isušuju zapad zemlje - što dovodi do velikih šumskih požara - pa su sada dužnosnici otkrili plan vrijedan 50 milijardi dolara. Njime bi se trebalo udvostručiti kontrolirane požare kako bi se očistila šikara, kao i sječe trulog drveća i druge vegetacije. Američki Indijanci takav postupak nazivaju i "dobrom vatrom" kojom se u šumama i pašnjacima sprječavaju još veći požari .

Počevši od ove godine, američka Šumarska služba fokusirat će se na regije u kojima su razorni požari uništili kuće, a ponekad i cijele gradove - kao što su kalifornijska planina Sierra Nevada, istočna strana Rocky Mountaina u Coloradu i dijelovi Arizone, Oregona i države Washington.

Za sada su samo neki od radova financirani, a konkretni projekti tek trebaju biti predstavljeni. No, planski dokumenti Šumarske službe pokazuju da će se radovi usredotočiti na "žarišta" koja čine samo 10 posto područja sklonih požarima diljem SAD-a, ali istovremeno predstavljaju 80 posto rizika za zajednice zbog njihove gustoće naseljenosti i lokacije.

Nije jasno tko će platiti cijeli opseg radova predviđenih na gotovo 200.000 četvornih kilometara - što je područje jednako površini Engleske i Škotske zajedno. Velik dio te zemlje kontroliraju države, plemena ili je u privatnom vlasništvu.

Ministar poljoprivrede Tom Vilsack priznao je da će novi napor također zahtijevati "promjenu paradigme" unutar Šumarske službe, od agencije posvećene gašenju požara, u agenciju koja će preventivno sjeći i planski paliti šume.

Desetljećima je primarni pristup borbe protiv šumskih požara bio pokušaj njihovog suzbijanja nakon što su već započeli.Napori su bili slični vojnim akcijama, koje su uključivale avione, mnogo opreme i tisuće vatrogasnog osoblja i pomoćnih radnika u požarnima zonama.

Nisu svi pozdravili novu strategiju. Kritičari kažu da će vladin plan sječe i paljenja šuma naštetiti zdravim šumama ,divljim životinjama i zalihama vode o kojima ovi ovise.

Vladini biolozi, tako primjerice, smatraju kako u Black Hillsu u Južnoj Dakoti, gdje previše stabala umire od kombinacije insekata, požara i sječe drva učinila bi trenutnu razinu stabla

-Američka šumarska služba jednostavno ne može riješiti kompleksnije probleme klimatske krize- rekao je Adam Rissien iz ekološke grupe WildEarth Guardians.

No Vilsack tvrdi da će kombinacija prorjeđivanja stabala i namjernog podmetanja požara kako bi se očistila šikara, dugoročno šume učiniti zdravijima, te istovremeno smanjiti prijetnju javnoj sigurnosti.

-Znamo da ovo funkcionira. Riječ je o uklanjanju djela šume na vrlo znanstveni i promišljen način- zaključio je američki ministar poljoprivrede.

Europski parlament jednakopravno s Vijećem sudjeluje u izradi zakonodavstva u brojnim područjima koja imaju doticaj sa šumama, osobito u domenama poljoprivrede ili okoliša (u okviru redovnog zakonodavnog postupka).

Parlament je odlučio sastaviti i dva nezakonodavna izvješća o vlastitoj inicijativi: jedno o jačanju mjera Unije za zaštitu i obnovu svjetskih šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2020. o ulozi EU-a u zaštiti i obnovi svjetskih šuma i drugi o novoj europskoj strategiji za šume (Rezolucija Europskog parlamenta od 8. listopada 2020. o europskoj strategiji za šume – daljnji koraci ). U vezi s prvim izvješćem Parlament je također usvojio zakonodavno izvješće o vlastitoj inicijativi o globalnom krčenju šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 22. listopada 2020. s preporukama Komisiji o pravnom okviru EU-a za zaustavljanje i poništavanje globalnog krčenja šuma koje je uzrokovao EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:10