NEISPUNJENA OBEĆANJA

Oko jedan milijun životinjskih i biljnih vrsta trenutačno je pred izumiranjem, što je više nego ikada prije u povijesti čovječanstva

Marco Lambertini, čelni čovjek WWF-a

 Ezequiel Becerra/Afp/Profimedia

Skupine za zaštitu okoliša pozivaju bogate nacije da povećaju izdavajanja za očuvanje biološke raznolikosti u zemljama u razvoju.

U utorak su, naime, Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava International Union for Conservation of Nature, udruga Campaign for Nature i neprofitna organizacija World Resources Institute, objavili kako im je cilj prikupiti 60 milijardi dolara (54 milijarde eura) godišnje za međunarodno financiranje održavanja bioraznolikosti.

Taj odluka je uslijedila nakon što su se razvijene zemlje obvezale na 100 milijardi dolara (90 milijardi eura) godišnjeg financiranja klimatskih promjena za pomoć siromašnijim zemljama koje su nerazmjerno pogođene, a obećanje do danas nije izvršeno.

-Imamo moralnu obvezu pružiti zemljama u razvoju sredstva za očuvanje prirode- rekao je Bruno Oberle, glavni ravnatelj Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Oko jedan milijun životinjskih i biljnih vrsta trenutačno je pred izumiranjem, što je više nego ikada prije u povijesti čovječanstva. Samo u Amazoni više od 10.000 vrsta je u opasnosti od nestanka zbog krčenja prašuma

Više od 700 milijardi dolara (631 milijarda eura) potrebno je svake godine za rješavanje globalne krize biološke raznolikosti, od čega se 500 milijardi dolara (451 milijarda eura) može uštedjeti ukidanjem štetnih subvencija, poručuju iz gore navedenih skupina. Od preostalih 200 milijardi dolara (180 milijardi eura), razvijene zemlje trebale bi osigurati 30 posto.

-Međunarodna trgovina odgovorna je za oko 30 posto pojava koje ugrožavaju vrste na globalnoj razini. To u prijevodu znači da su bogate zemlje u velikoj mjeri sposobne zaštititi vlastito stanište i okoliš, dok se problematične aktivnosti za opstanak bioraznolikosti događaju negdje drugdje, a upravo bogate zemlje uvoze robu proizvedenu u zemljama s niskim dohotkom, čiji eko sustav onda trpi- objašnjava Manfred Lenzen, istraživač održivosti sa Sveučilišta u Sydneyu.

Skupine za zaštitu okoliša obznanile su svoju su misiju uoči velike runde pregovora Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti koja će se održati u Ženevi kasnije ovog mjeseca. Cilj je osigurati predanost bogatih zemalja prije sastanka o Konvenciji o biološkoj raznolikosti koji će se održati sljedećeg mjeseca u Kunmingu u Kini.

Da podsjetimo, godine 2009. bogate nacije obećale su mobilizirati 100 milijardi dolara (90 milijardi eura) godišnje za financiranje klimatskih promjena do 2020. Ali nisu uspjele ostvariti taj cilj, a posljednje procjene govore da on neće biti dostignut do 2023. Usprkos lošoj evidenciji o okolišu financiranja, čelnici očuvanja nadaju se da će bogate nacije shvatiti da je u njihovom interesu djelovati.

-Ovo nije porez na biološku raznolikost, već ulaganje u usluge koje biološka raznolikost stvara za naše društvo, za naše gospodarstvo, za našu dobrobit i zdravlje- zaključio je Marco Lambertini, čelni čovjek WWF-a.

U prikazu stanja bioraznolikosti i njezine zaštite koji je pripremila Služba Europskog parlamenta za istraživanja (EPRS) navedeno je kako najnovija procjena Europske agencije za okoliš pokazuje da samo 15 posto staništa i oko 27 posto vrsta zaštićenih zakonodavstvom EU-a ima dobar status zaštite. Procjena kopnenih, slatkovodnih i morskih ekosustava na razini cijele EU otkrila je da je stanje ekosustava u EU nepovoljno.

Takva slika je i na globalnoj razini gdje većina pokazatelja ekosustava i bioraznolikosti ima trend pada. Ciljevi iz UN-ove Konvencije o bioraznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD) do 2020. godine nisu ostvareni kako na razini EU-a, tako ni u cijelom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:34