NOVO ISTRAŽIVANJE

Sveučilišta su prema dostupnim podacima primila 89 milijuna funti – ali stvarna brojka mogla bi biti daleko veća

Ilustracija, prosvjedi na sveučilištu Oxford

 Rowan Griffiths/Mirrorpix/Profimedia

Neka od najprestižnijih britanskih sveučilišta u posljednje četiri godine od naftnih kompanija dobila su financijska sredstva u iznosu od najmanje 89 milijuna funti, pokazuje istraživanje nezavisne medijske platforme openDemocracy. Među tim sveučilištima su i Oxford, Cambridge i Imperial College London.

Posljednjih mjeseci sve je veći pritisak na institucije da prekinu veze s tvrtkama za fosilna goriva. Prošlog mjeseca, više od 40 viših akademika i znanstvenika potpisalo je otvoreno pismo obećavajući da neće raditi s britanskim Muzejom znanosti zbog njegovih financijskih veza s velikim naftnim korporacijama. Muzej se suočio s nekoliko ostavki zbog veza sa Shellom i novonajavljenog ugovora s tvrtkom za obnovljive izvore Adani Green Energy, dijelom Adani Grupe, koja ima velike udjele u proizvodnji ugljena.

Novo istraživanje pokazalo je da je Imperial College London od 2017. dobio 54 milijuna funti, što je daleko najviše od ispitanih institucija. To uključuje 39 milijuna funti od Shella, s kojim je fakultet rekao da ima "dugogodišnje i plodno partnerstvo". Imperial je rekao da povjerljivost privatnih ugovora znači da ne može otkriti za što je točno novac korišten, navodeći tek da financira istraživanje o "energetskoj tranziciji, smanjenju emisija ugljika u ekstrakciji i mjerama za ublažavanje učinkaugljika".

Sveučilište Cambridge dobilo je više od 14 milijuna funti od naftnih divova, dok je Oxford dobio gotovo 8 milijuna funti. To uključuje velike donacije Oxfordskom Centru za korporativnu reputaciju Said Business School.

OpenDemocracy je iskoristio Zakon o slobodi informacija kako bi od sveučilišta zatražio pojedinosti o svom novcu koje su od 2017. primili od osam najvećih naftnih tvrtki ( BP, Shell, Total, Equinor, Eni, Chevron, Exxon ili ConocoPhillip). Brojke uključuju donacije, darove, grantove i financiranje istraživanja.

Ukupno je 36 sveučilišta potvrdilo da je dobilo sredstva od osam naftnih divova, dok su druga odbijala otkriti jesu li primila slična sredstva. Sveučilišta su prema dostupnim podacima primila 89 milijuna funti – ali stvarna brojka mogla bi biti daleko veća, jer mnoge obrazovne institucije nisu objavile detalje financiranja.

-Prihvaćanjem milijuna funti bespovratnih sredstava i sponzorstva od industrije fosilnih goriva, sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu sudjeluju u podržavanju i legitimiranju postojanja i rada nekih za okoliš najštetnijih tvrtki na planetu. Otkrivanje ovih sponzorskih ugovora narušava ugled vodećih akademskih institucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i Sveučilište Cambridge koje se obvezale na uklanjanje fosilnih goriva- rekla je Rianna Gargiulo, aktivistica međunarodne organizacije Friends of Earth.

Imperial College branio je svoje financiranje, rekavši da je novac pomogao u "razvoju smislenih rješenja za klimatske promjene".

Sveučilište Cambridge priopćilo je da je tijekom proteklih pet godina financiranje iz energetskog sektora predstavljalo tek oko 0,5% budžeta za istraživanja Sveučilišta Cambridge.”

-Oni koji doniraju novac ili sponzoriraju programe na sveučilištu nemaju utjecaja na to kako akademici provode svoja istraživanja ili do kojih zaključaka dolaze. Naše partnerstvo s industrijom omogućuje sveučilištu da svoje znanje primijeni na stvarne izazove, a sredstva često idu izravno u istraživanje klimatskih pitanja i problematike obnovljivih izvora energije- poručili su sa sveučilišta Oxford.

U siječnju 2020. Europski parlament je donio Rezoluciju o europskom zelenom planu, u kojoj je iznio niz preporuka, uključujući pružanje čiste, povoljne i sigurne energije. U tom je duhu pozvao na reviziju Direktive o energiji iz obnovljivih izvora i na postavljanje obvezujućih nacionalnih ciljeva za svaku državu članicu te je preporučio da se „načelo prvenstva energije” provede u svim sektorima i politikama.

U svibnju 2021. Parlament je donio dvije rezolucije rezoluciju o strategiji EU-a za integraciju energetskog sustava i rezoluciju o strategiji za vodik, u kojima podupire dekarbonizaciju i upotrebu obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i vodika. Također je pozvao Komisiju da uspostavi jamstvo podrijetla za vodik iz obnovljivih izvora i da usmjeri raspravu u kontekstu revizije Direktive o energiji iz obnovljivih izvora, kao i reviziju smjernica za državnu potporu u cilju promicanja razvoja obnovljivih izvora energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:06