NERAVNOPRAVNA BORBA

Supermarketi su u posljednja sva desetljeća drastično smanjili marže i prijete oduzimanjem ugovora u slučaju zauzimanja tvrđeg stava pri pregovorima

Ilustracija

 Steve Harling/Alamy/Alamy/Profimedia

-Poljoprivrednici moraju zauzeti čvrst stav kada u pitanju inflacija cijena i osigurati da se rastući troškovi s kojima se suočavaju odraze na svote koje im supermarketi plaćaju za njihove proizvode-poručio je George Eustice, britanski tajnik za okoliš, hranu i ruralna pitanja.

Eustice je rekao u četvrtak tijekom online konferencije Oxford Farming Conference i da bi rastući troškovi trebali rezultirati većim prihodima za poljoprivrednike, ali da povećanje cijena na farmama ne treba rezultirati i rastom cijena hrane za potrošače.

Dodao je i kako je porast cijena rezultat međunarodnih pritisaka, budući da su cijene poljoprivrednih proizvoda na međunarodnom nivou povezane s cijenama energije, koje su snažno porasle kako su se gospodarstva oporavila od šoka koronavirusa. No smatra da to ne treba utjecati na potrošače.

Poljoprivrednici su skeptični. Proizvođači zapravo imaju malo moći protiv moćnih britanskih supermarketa, od kojih nekolicina njih kontrolira veliku većinu maloprodajnog tržišta hrane. Supermarketi su u posljednja sva desetljeća drastično smanjili marže i prijete oduzimanjem ugovora poljoprivrednicima u slučaju njihova zauzimanja tvrđeg stava pri pregovorima.

-Poljoprivrednicima je vrlo teško oduprijeti se cjenovnim pritiscima od strane moćnih trgovaca koji imaju svu moć pregovaranja. Vlada treba igrati ulogu u tim pregovorima, tako da kreira više pregovaračke moći za poljoprivrednike kako bi bili pošteno kompenzirani za hranu proizvedenu prema visokim ekološkim standardima. Vlada mora intervenirati kako bi osigurala da ugovori između kupaca i prodavača budu pošteni- smatra Martin Lines, britanski predsjednik Mreže za poljoprivredu.

I oporbeni laburisti su optužili vladu da je iznevjerila poljoprivrednike. -Vlada zanemaruje svoju dužnost da podupire britanske poljoprivrednike, ostavljajući ih izloženim neravnopravnim trgovinskim sporazumima. Čini se da ministri sada potpuno peru ruke od te odgovornosti. Naša ruralna poduzeća zaslužuju bolje i nije ni čudo što se mnogi osjećaju potpuno iznevjereno zbog propusta konzervativaca-smatra laburist Jim McMahon.

Inače krajem studenog prošle godine,Europski parlament dao je zeleno svjetlo novoj poljoprivrednoj politici Europske Unije.

Pregovarači Europskog parlamenta su predstavili tri uredbe unutar reforme. Uredba o potporama za strateške planove predviđa da države članice osiguraju da najmanje 35 posto proračuna za ruralni razvoj i najmanje 25 posto izravnih plaćanja bude namijenjeno ekološkim i klimatskim mjerama. Zastupnici su još osigurali da se minimalno 10 posto izravnih plaćanja koristi za potporu malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima, a najmanje tri posto proračuna ZPP-a ići će mladim poljoprivrednicima. Također su tražili da krizna pričuva s godišnjim proračunom od 450 milijuna eura bude spremna pomoći poljoprivrednicima kada im to zatreba zbog poremećaja cijenama na tržištu.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:24