EKOLOŠKA KATASTROFA

U šest od osam britanskih rijeka kvaliteta vode bila je zbog fekalija toliko zagađena da je predstavljala izniman rizik za ljudsko zdravlje

Britanska plaža Tankerton, jedna od brojnih lokacija gdje se kanalizacija slijeva u more  

 Richard Donovan/Alamy/Alamy/Profimedia

Čak 5.517 puta prošle godine u Velikoj Britaniji zabilježeno je izlijevanje vode iz kanalizacije u rijeke. more i jezera koje koriste turiste i obitelji. Time se broj takvih incidenta povećao za čak 87% u odnosu na godinu dana ranije, otkrivaju novi podaci.

Zbog olujnih izljeva otpadne vode pogodile su baš one plaže koje bi trebale biti najčišće i najsigurnije u Engleskoj i Walesu, a koriste ih djeca, turisti, surferi i plivači.

"Usred smo novog vala onečišćenja kanalizacijom", stoji u izvješću Surfers Against Sewage o kvaliteti vode za 2021. "Postoje stotine tisuća otpadnih voda koje zagađuju rijeke i obale, a sve to utječe na cjelokupno zdravlje vodenih ekosustava."

Kanalizacijski preljevi trebali bi se koristiti u hitnim slučajevima kako bi se smanjio pritisak na sustav nakon ekstremnih vremenskih nepogoda ili iznimnih padalina. Preljev sanitarne kanalizacije (SSO ) stanje je u kojem se neočišćena kanalizacija ispušta iz sanitarne kanalizacije u okoliš prije dolaska do postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Ali ovo izvješće dokazuje kako se ta praksa koristi gotovo svakodnevno.

Vodovodna tvrtka Southern Water, najveći je prijestupnik i ove je godine kažnjena s rekordnih 90 milijuna funti zbog milijardi litara izlijevanja iz njihove kanalizacije.

Tvrtka South West Water također se pokazala izrazito neodgovornom. i to treću godinu zaredom. s 406 slučajeva gdje je zabilježeno ispuštanje kanalizacije u vode koje se nalaze u blizini popularnih plaža.

-Nalazi našeg izvješća su šokantni i nečuveni, ali nipošto nisu neočekivani. Vlada je uvijek iznova izražavala zabrinutost zbog onečišćenja rijeka i mora, ali do sada nije poduzela konkretne mjere za promjenu statusa quo. Rupe u zakonima i sustavno lišavanje financijskih regulatornih tijela doveli su do toga da vodovodne tvrtke divljaju- rekao je Hugo Tagholm, izvršni direktor organizacije Surfers Against Sewage.

Po prvi put kampanja je provela ispitivanje i kvalitete vode na ušćima rijeka koja se ulijevaju u kupališta. Rezultati su bili "šokantni". U šest od 8 britanskih rijeka kvaliteta vode bila je zbog fekalija toliko zagađena da je predstavljala izniman rizik za ljudsko zdravlje.

U svojoj Rezoluciji o međunarodnom upravljanju oceanima iz 2018. Europski parlament je naglasio „da je za stvaranje održivog pomorskog gospodarstva i smanjenje pritisaka na morski okoliš potrebno djelovanje u pogledu klimatskih promjena, onečišćenja mora i oceana koje dolazi s kopna, onečišćenja mora i eutrofikacije, zaštite, očuvanja i obnove morskih ekosustava i bioraznolikosti te održivog korištenja morskih resursa”. U tom kontekstu „potiče Komisiju da podrži međunarodne napore za zaštitu morske bioraznolikosti, posebno u okviru aktualnih pregovora o novom pravno obvezujućem instrumentu za očuvanje i održivo korištenje morske bioraznolikosti u područjima izvan nacionalne nadležnosti” i „poziva Komisiju na jačanje zakonodavstva radi očuvanja i jamčenja održivih upotreba morske biološke raznolikosti u područjima koja su u nadležnosti država članica Europske unije”.

Novom strategijom EU-a za biološku raznolikost do 2030. (koju je Komisija usvojila u svibnju 2020.) želi se dodatno ojačati zaštita morskih ekosustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:39