GRAĐEVINSKI SEKTOR

Inženjeri i arhitekti zabrinuti su zbog razine CO2 koji se emitira pri izgradnji zgrada i materijala
Ilustracija
 Markus Gilliar/AFP

Vodeći britanski inženjeri i arhitekti traže od vlade da prestane s rušenjem zgrada. Izrada opeke i čelika stvara ogromne količine CO2, a sam cement uzrokuje 8% globalnih emisija, prenosi BBC.

Inženjeri tvrde da bi građevinska industrija trebala, kada je to god moguće, umjesto njihovog rušenja, stambenim zgradama pružiti drugu šansu, tj. pronaći im drugu namjenu.

Arhitekti smatraju da za razliku od ugljika iz zrakoplova, vozila i plinskih kotlova, ljudi nisu svjesni koliko emisija emitira građevinska industrija. Primjerice, gotovo nitko se ne bavi problematikom nastanka ugljika prilikom proširenja ili renovacije domova.

U izvješću, koje vodi Kraljevska inženjerska akademija, stoji kako je potreban novi način razmišljanja prije planiranja gradnje domova, tvornica, cesta i mostova.

Europski parlament ističe opću potrebu za prijelazom na održivo te kružno gospodarstvo pri dobavi, proizvodnji, ponovnom korištenju i recikliranju građevnih proizvoda te u njihovoj primjeni u građevinama. Jednako tako naglašava potrebu za poboljšanjem održivosti građevnih proizvoda i dostupnosti sekundarnih i obnovljivih proizvoda i materijala na tržištu;

Parlament u tom pogledu pozdravlja cilj Komisije da građevinski sektor učini održivijim baveći se održivošću svojstava građevnih proizvoda u reviziji Uredbe o građevnim proizvodima (CPR), kao što je najavljeno u akcijskom planu za kružno gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:41