PROBLEMI ZA FARMERE

Jedan od najvećih dobavljača piletine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Avara Foods, priznao je da je pileći otpad s njegovih farmi zagadio vodeni put

Farma u Engleskoj, ilustracija

 Oli Scarff/Afp/Profimedia

Britanski farmeri možda će morati smanjiti broj životinja koji drže zbog kritičnog stanja tamošnjih rijeka.

Prema podacima vlade, poljoprivreda je najznačajniji izvor onečišćenja vode i emisija amonijaka u Velikoj Britaniji. Na njega otpada 25% fosfata, 50% nitrata i 75% opterećenja sedimenta u vodenom okolišu, što izravno šteti ekosustavima.

Tim Bailey iz Agencije za okoliš rekao je da je stanje rijeka Wye i Somerset Levels i Moors postalo kritično zbog prevelikog broja pilića i mliječnih krava koji je neodrživ na tome području, kao i problema zbrinjavanja gnoja s farmi.

Samo tri okruga u englesko regiji Wesr Midlands – Herefordshire, Shropshire i Powys – proizvode više od četvrt milijarde pilića godišnje, a kapacitet se udvostručio u posljednjem desetljeću.

-Kako bi se zaštitile rijeke i okoliš bit će potrebno smaniti i i ograničiti stočarsku proizvodnju, odnosno obradu i izvoz organskog gnojiva- rekao je.Bailey.

Borci za zaštitu okoliša rekli su i kako je u Wyeu vidljivo cvjetanje za rijeku štetnih algi, koje je djelomično potaknuto izmetom bogatim fosfatima koji je na kraju stigao do rijeke.

Jedan od najvećih dobavljača piletine u Ujedinjenom Kraljevstvu, Avara Foods, koji opskrbljuje Tesco i druge supermarkete, priznao je da je pileći otpad s njegovih farmi zagadio vodeni put.

-Moramo početi uklapati stoku u okoliš. Broj stoke treba odgovarati području na kojemu žive. Osim uklanjanja stoka, rješenje bi podrazumijevalo kolaž propisa, savjeta i financijske potpore za poljoprivrednike. Ovo nije problem poljoprivrednika, već društveni problem. Poljoprivrednici žele zdrav okoliš, ali su zarobljeni u ekonomiji jeftine hrane. Ako društvo želi čistu rijeku Wye ili zaustaviti krčenje šuma Amazone, onda mora preuzeti odgovornost- zaključio je Bailey.

Europski parlament prošle je godine odobrio dogovor s državama članicama o novoj Direktivi o vodi za piće.Tim pravilima želi se poboljšati kvaliteta vode iz vodovoda u cijeloj Uniji. Odgovor je to na zahtjeve gotovo dva milijuna Europljana koji su podržali inicijativu „Right2Water” za poboljšanje dostupnosti sigurne vode za piće svim Europljanima, prvu uspješno provedenu europsku građansku inicijativu. U tu svrhu države članice osiguravaju besplatnu opskrbu vodom u javnim zgradama, a restorane, kantine i druge ugostiteljske objekte poticat će da nude vodu iz slavine besplatno ili uz nisku naknadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:01