IZVJEŠĆE ODBORA EP-a

Također smatraju da bi Komisija trebala uspostaviti i tzv. watch listu zabrinjavajućih čestica i supstanci
zagađenje zraka, ilustracija
 Ina Fassbender/Afp/Profimedia

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane usvojio je izvješće o provedbi Direktiva o kvaliteti zraka, u kojem je pozvao na bolje provođenje aktualnih standarda i uspostavljanje novih za zasad neregulirane zagađivače.

Izvješće je usvojeno prošli tjedan, s 43 glasa za, 33 protiv i 3 suzdržana, a na glasanju u Europskom parlamentu bi se trebalo naći na plenarnoj sjednici koja će se održati krajem ožujka.

Spomenuto izvješće istodobno hvali, ali i kudi.

U izvješću se tako navodi kako je politika Europske unije posvećena čistoći zraka bila uspješna u smanjenju emisija i koncentracije većine zagađivača zraka u Europi te da su dvije direktive o kvaliteti zraka (ona iz 2002. te ona iz 2008. godine) bile učinkovite u uspostavljanju zajedničkog standarda kvalitete zraka u EU.

No, s druge strane se isto tako navodi kako su direktive bile tek djelomično učinkovite u smanjenju zagađenja zraka i njegovih posljedica za zdravlje, kvalitetu života i okoliš. Brojne države članice, upozoravaju, i dalje ne ispunjavaju zadane standarde, iako je to njihova obveza, te stoga pozivaju države članice, ali i Komisiju, na bolje provođenje istih. Uz to, zastupnici u izvješću pozdravljaju obvezu iz Zelenog plana kojom se traži revizija standarda kvalitete zraka.

Prema njihovu mišljenju, standardi bi trebali uključivati i neke dosad neregulirane zagađivače za koje se pokazalo da imaju negativne posljedice, kao što su primjerice živa i amonijak. Također smatraju da bi Komisija trebala uspostaviti i tzv. watch listu zabrinjavajućih čestica i supstanci. Više bi se, isto tako, trebalo ulagati i u pružanje informacija i podizanje svijesti o zagađenju zraka.

"Direktive o kvaliteti zraka samo su djelomično učinkovite u odnosu na svoje ciljeve. Stoga tražimo Komisiju da poveća ambiciju u nadolazećoj reviziji Direktiva u 2022. godini s učinkovitijim provođenjem, poboljšanjem zastupljenosti i transparentnosti naše mreže za praćenje, te da revidira standarde EU o kvaliteti zraka kako bi oni bili usklađeni sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i najnovijim znanstvenim savjetima. Trebali bismo imati na umu da zagađenje zraka godišnje uzrokuje oko 400.000 slučajeva preuranjenih smrti u Europi i da ono ima devastirajuće posljedice za okoliš. EU ne može biti nepristrana prema ovoj prijetnji", istaknuo je izvjestitelj Javi LÓPEZ (SD).

Izraz Direktive o kvaliteti zraka odnosi se na dvije komplementarne direktive o kvaliteti zraka (2008/50/EZ i 2004/107/EZ). Njima se utvrđuju standardi kvalitete zraka i zahtjevi kojima se osigurava da države članice na usklađen i usporediv način prate i procjenjuju kvalitetu zraka na svom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:24