TUŽNE VIJESTI

Bjelokosti djetlić najpoznatija vrsta koju je američka Služba za ribe i divlje životinje proglasila izumrlom
Bjelokosti djetlić
 -/Ardea/Profimedia

Bjelokosti djetlić i još 22 ptice, ribe i druge vrste u srijedu su službeno proglašene izumrlim vrstama.

Rijetki su slučajevi kada zaštitnici divljih životinja izgube svaku nadu u oporavak biljne ili životinjske vrste, ali američki znanstvenici ovoga puta, unatoč svim naporima, nisu uspjeli pronaći niti jednog predstavnika od dvadeset i tri, sada i službeno izumrlih vrsti. Nastavno na to upozorili su da bi klimatska kriza mogla učiniti takve nestanke uobičajenijim događajima.

"Svaka od ove izumrle 23 vrste predstavlja trajni gubitak prirodne baštine naše zemlje i globalne biološke raznolikosti. I to je otrežnjujući podsjetnik da je izumiranje posljedica promjena okoliša uzrokovanih ljudima", kazala je za New York Times Bridget Fahey, koja nadzire klasifikaciju vrsta za američku Službu za ribe i divlje životinje.

Bjelokosti djetlić najpoznatija vrsta koju je Služba za ribe i divlje životinje proglasila izumrlom. Druge vrste, poput slatkovodne školjke Pleurobema marshalli, a koja je obitavala na jugoistoku SAD -a, identificirani su u divljini samo nekoliko puta i nikada se više nisu viđeni što znači da su do trenutka kada su dobili ime već nestali.

"Kad vidim jednu od tih zaista rijetkih vrsti, uvijek mi je u mislima kako ju vidim prvi i posljednji put", rekao je Anthony "Andy" Ford, biolog pri Službi za ribe i divlje životinje u Tennesseeju koja je specijaliziran za slatkovodne školjke.

Mnogi uzroci stoje iza nestajanja- preveliki razvoj, zagađenje vode, sječa šuma, konkurencija invazivnih vrsta, ptice ubijene zbog perja i životinje koje su uhvatili privatni sakupljači. No najveći razlog ljudske su aktivnosti.

Širom svijeta, oko 902 vrste su dokumentirane kao izumrle. Smatra se da je stvarni broj mnogo veći jer neke nikada nisu formalno identificirane, a mnogi znanstvenici upozoravaju da je Zemlja u "krizi izumiranja", budući da flora i fauna sada nestaju 1000 puta brže od ostalih zabilježenih etapa kroz povijest.

Europski parlament ističe da države članice moraju osigurati očuvanje područja mreže Natura 2000 i održavanje ili obnovu povoljnog stanja očuvanosti zaštićenih vrsta i staništa, te poziva na potpunu provedbu Direktive o staništima kako bi se mjere očuvanja uskladile s najnovijim tehničkim i znanstvenim napretkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:34