OD OCEANA DO PLANINA

Tropsfera, najgušći i najtopliji dio Zemljine atmosfere, za mirkoplastike je kao superbrza autocesta. Jednom kada dođu u nju nezaustavljivo putuju diljem svijeta

Ilustracija, francuski Pirineji

 Manuel Sulzer/Imagesource/Profimedia

Od Mount Everesta do Marijanskih brazdi, mikroplastika je posvuda - čak i visoko u Zemljinoj troposferi gdje brzina vjetra omogućuje česticama plastike da putuju na velike udaljenosti, pokazalo je novo istraživanje.

Pod mikroplastiku se inače podrazumijevaju sitne plastične čestice veličine manje od 5 mm – koji nastaju iz ambalaže, odjeće, vozila i drugih izvora, a otkriveni su na kopnu, u vodi i u zraku.

Znanstvenici s francuskog nacionalnog istraživačkog instituta CNRS analizirali su zrak na 2877 metara nadmorske visine u zvjezdarnici Pic du Midi u francuskim Pirenejima, takozvanoj "čistoj postaji" zbog ograničenog utjecaja lokalne klime i okoliša na nju. Točnije, francuski znanstvenici su analizirali 10.000 kubičnih metara zraka tjedno između lipnja i listopada 2017. i otkrili kako svi uzorci sadrže mikroplastiku.

Koristeći vremenske podatke, izračunali su putanje različitih zračnih masa i otkrili kako čestice mikroplastike stižu čak iz sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike.

Glavni autor studije, Steve Allen sa Sveučilišta Dalhousie u Kanadi, rekao je da čestice mogle prijeći takve udaljenosti upravo zbog toga što su dosegnule velike visine.

-Tropsfera, najgušći i najtopliji dio Zemljine atmosfere, za mirkoplastike je kao superbrza autocesta. Jednom kada dođu u nju, zahvaljujući vjetru nezaustavljivo putuju diljem svijeta- objasnio je Allen.

Istraživanje također ukazuje na izvore mikroplastike u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu.

-Činjenica da plastika iz oceana odlazi tako visoko u atmosferu, jasno pokazuje da za plastiku ne postoji mjesto trajnog odlagališta. Ona se samo kreće uokolo u ciklusu kojemu nikada nema kraja- priča Allen.

Iako količine mikroplastike iz uzoraka na Pic du Midi ne predstavljaju zdravstveni rizik, koautorica studije Deonie Allen napominje da su čestice dovoljno male da ih ljudi mogu udahnuti.

Zastupnici Europskog parlamenta u rujnu 2018. odobrili su strategiju za plastiku u skladu s kojom će plastična ambalaža na tržištu EU-a do 2030. biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanjit će se, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena. U listopadu 2018. je Parlament podržao zabranu za određenu plastiku za jednokratnu upotrebu - koju se najčešće pronalazi na europskim morskim obalama, a za koju postoje alternative. Zastupnici su također zatražili da se na popis zabranjene plastike doda oksorazgradiva plastika. Radi se o konvencionalnoj plastici koja uključuje aditive za ubrzavanje fragmentacije materijala u vrlo sitne dijelove, što doprinosi onečišćenju mora mikroplastikom.

Još 2015. Parlament je ograničio upotrebu plastičnih vrećica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:44