BILJANA BORZAN

‘Čestitam Europskoj komisiji što je ispunila obećanje da će zaštititi zdravlje građana i okoliš‘

Zadnjih mjeseci su bili izloženi snažnom pritisku i lobiranju država i industrije da se odustane od obveznih ciljeva smanjenja

Biljana Borzan: Upozoravali smo i razotkrivali pokušaje da se zakon razvodni i odgodi

 Damjan Tadic/Cropix

Čestitam Europskoj komisiji što je ispunila obećanje da će zaštititi zdravlje građana i okoliš!, ističe hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan nakon što je Komisija objavila prijedlog za smanjenje upotrebe kemijskih pesticida i rizika od njih za 50 % do 2030., uz prijedlog za oporavak narušenih ekosustava i povratak prirode diljem Europe. To su glavni zakonodavni prijedlozi koji prate strategiju za bioraznolikost i strategiju "od polja do stola", a pomoći će u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti opskrbe hranom u EU-u i diljem svijeta.

- Zadnjih mjeseci su bili izloženi snažnom pritisku i lobiranju država i industrije da se odustane od obveznih ciljeva smanjenja. No, nismo ni mi sjedili na rukama, upozoravali smo i razotkrivali pokušaje da se zakon razvodni i odgodi. Najvažniji dio zakona je što cilj za smanjenje od 50 posto do 2030. od političkog postaje zakonski, što je bio jedan od mojih prioriteta tijekom rada na strategiji "Od polja do stola" – kazala je Borzan, izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju "od polja do stola".

Kako pojašnjava eurozastupnica, prijedlog uredbe Komisije postavlja jasna pravila za smanjenje uporabe pesticida, primjerice, obvezuje na uključivanje tzv. integrirane kontrole nametnika, dok zabranjuje upotrebu pesticida na javnim površinama gradova poput parkova i zaštićenim područjima.

Poljoprivredne metode kao što su plodored, međuusjevi, potkulture ili korištenje otpornijih sorti dovode do velikog smanjenja upotrebe pesticida. Zato prijedlog zakona podrazumijeva poticaje poljoprivrednicima da ih koriste, poput isplata iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike tijekom 5 godina.

- Ovaj prijedlog je dobar, mijenja dosadašnju direktivu koja se nije dobro provodila. Trenutna pravila su državama članicama ostavljala velik manevarski prostor da ne čine ništa kako bi smanjile upotrebu kemijskih pesticida, što se nažalost i vidi kroz rezultate istraživanja o tragovima pesticida u hrani. Prijedlog zakona će doći na raspravu u Europski parlament, gdje ćemo zatvoriti potencijalne rupe u propisima i osigurati da ispuni svoju svrhu - istaknula je hrvatska europarlamentarka.

Borzan je u Hrvatskoj provela veliko istraživanje javnog mnijenja, u kojem je jedno od pitanja bilo podržavaju li građani smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane.

- Čak 91 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno, što pokazuje da je svijest građana o utjecaju pesticida na zdravlje i okoliš velika. Slično razmišljaju građani u cijeloj Uniji i na nama je da ih čujemo i djelujemo!, - kazala je Biljana Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 02:05