BOREALNE ŠUME

Kako se naš planet nastavlja zagrijavati,smatra se da će ovaj fenomen postati sve prisutniji u šumama diljem svijeta
Borealna šuma u Finskoj
 Alain Roux /Biosphoto via AFP

Zanimljiva vijest iz Finske. Otkriveno je kako neka drveća, za vrijeme najvećih vrućina, sama kreiraju svojevrsne prirodne suncobrane od vodene pare kako bi se rashladili u danima najvećih vrućina.

Do otkrića je došao tim znanstvenika sa Sveučilišta Istočne Finske, koji je posljednjih sedam godina istraživao borealnu šumu( ili šume tajge) 200 km sjeverno od Helsinkija. Otkrili su da u toplijim danima crnogorična stabla proizvode više kemikalija koje borovim šumama daju prepoznatljivu aromu. Kemijske reakcije između ovih spojeva zatim proizvode sitne čestice, koje djeluju kao jezgre kondenzacije oblaka – površine na kojima se može kondenzirati vodena para. Istraživači su kombinirali svoja terenska mjerenja s promatranjem naoblake s satelitom NASA-e, zvanim Aqua i uočili jasno povećanje magle iznad drveća u toplijim danima. Što je veća koncentracija kapljica oblaka, veća je količina sunčevog zračenja koja se odbija, što, pak ,rezultira nižim temperaturama na tlu. U ovom slučaju, kemija drveća osigurala je gotovo 20% refleksivnosti nad šumom tijekom ljeta.

Nalazi tima objavljeni su u Nature Communications. Kako se naš planet nastavlja zagrijavati, finski istraživači predviđaju da će ovaj fenomen postati sve prisutniji u borealnim šumama diljem svijeta.

U svojoj Rezoluciji od 15. siječnja 2020. o europskom zelenom planu Europski Parlament „[...] pozdravlja namjeru Komisije da krene rješavati problem globalnog krčenja šuma [i] traži od nje da pojača svoje mjere; [poziva je] da predstavi novu, ambicioznu strategiju EU-a za šume kako bi njome potvrdila važnu, višefunkcionalnu i sveobuhvatnu ulogu koju europske šume, taj sektor i održivo upravljanje šumama imaju u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti [...]”. U tom je kontekstu Parlament odlučio sastaviti dva nezakonodavna izvješća o vlastitoj inicijativi: jedno o jačanju mjera Unije za zaštitu i obnovu svjetskih šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2020. o ulozi EU-a u zaštiti i obnovi svjetskih šuma (2019/2156 (INI))[5] i drugo o novoj europskoj strategiji za šume (Rezolucija Europskog parlamenta od 8. listopada 2020. o europskoj strategiji za šume ) U vezi s prvim izvješćem Parlament je također usvojio zakonodavno izvješće o vlastitoj inicijativi o globalnom krčenju šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 22. listopada 2020. s preporukama Komisiji o pravnom okviru EU-a za zaustavljanje i poništavanje globalnog krčenja šuma koje je uzrokovala EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:05