EKO PROIZVODNJA

Cilj je znatno potaknuti proizvodnjui potrošnju ekoloških proizvoda, a akcijski plan uključuje informiranje javnosti
Ilustracija
 Cbernarstock/Alamy/Alamy/Profimedia

Ubuduće će se 23. rujna svake godine obilježavati “Dan ekoloških proizvoda u EU-u”. Europski parlament, Vijeće i Komisija potpisali su zajedničku izjavu kojom je to utvrđeno, a što se nadovezuje na Akcijski plan za razvoj ekološkog sektora, koji je Komisija donijela 25. ožujka 2021. i u kojem je najavljeno organiziranje takvog dana kako bi se javnost informirala o ekološkoj proizvodnji.

“Danas slavimo ekološku proizvodnju, održivu vrstu poljoprivrede u kojoj se proizvodnja hrane odvija u skladu s prirodom, bioraznolikošću i dobrobiti životinja. Ujedno je 23. rujna jesenska ravnodnevnica, kad su dan i noć jednako dugi, što je simbol ravnoteže između poljoprivrede i okoliša koja idealno odgovara ekološkoj proizvodnji. Drago mi je zbog toga što zajedno s Europskim parlamentom, Vijećem i ključnim akterima u ovom sektoru pokrećemo ovaj dan ekoloških proizvoda u Uniji jer je to sjajna prilika za informiranje javnosti o ekološkoj proizvodnji i promicanje njezine ključne uloge u prelasku na održive prehrambene sustave”, izjavio je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski na svečanosti potpisivanja izjave i pokretanja Dana ekoloških proizvoda.

Kako su objavili iz Komisije, opći je cilj Akcijskog plana za razvoj ekološkog sektora znatno potaknuti proizvodnju i potrošnju ekoloških proizvoda kako bi se pridonijelo postizanju ciljeva strategije „od polja do stola” i strategije za bioraznolikost, kao što je smanjenje upotrebe gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava.

Akcijskim planom predložene su 23 mjere usmjerene na tri ključna aspekta: poticanje potrošnje, povećanje proizvodnje i daljnje poboljšanje održivosti sektora

S ciljem poticanja potrošnje, akcijski plan uključuje mjere kao što su informiranje i komuniciranje o ekološkoj proizvodnji, promicanje potrošnje ekoloških proizvoda i poticanje veće upotrebe ekoloških proizvoda u javnim kantinama putem javne nabave.

Također, radi povećanja ekološka proizvodnje, zajednička poljoprivredna politika (ZPP) i dalje će biti, istaknuto je, ključan alat za potporu prelasku na ekološku poljoprivredu. Kako je pojašnjeno, dopunit će se, primjerice, informativnim događanjima i umrežavanjem radi razmjene primjera najbolje prakse te skupnim certificiranjem poljoprivrednika umjesto certificiranja pojedinačnih poljoprivrednika.

Što se tiče poboljšanja održivost ekološke poljoprivrede, Komisija će, kako je objavljeno, najmanje 30 posto proračuna za istraživanja i inovacije u području poljoprivrede, šumarstva i ruralnih područja namijeniti za teme koje su specifične ili relevantne za ekološki sektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:10