MEĐUNARODNI DAN

Posjetitelji će se moći upoznati sa radom više nacionalnih parkova dok će najmlađi imati priliku postati mali maksimirski rendžeri

Ilustracija

 Nera Simic/Cropix

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba i organiziraju 20. svibnja 2022. na glavnom ulazu u park Maksimir od 14 do 19 sati edukativno-informativno događanje za posjetitelje.

Uz poziv građanima da im se pridruže, na stranicama Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pojasnili su kako će se posjetitelji moći upoznati sa radom nacionalnih parkova Sjeverni Velebit, Plitvička jezera i Risnjak, parkova prirode Medvednica i Papuk te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok će najmlađi imati priliku postati mali maksimirski rendžeri.

Na Maloj pozornici bit će postavljena interaktivna izložba za posjetitelje - „Diverterra“ – radionice za djecu u virtualnoj stvarnosti, a pored Male pozornice bit će postavljene igre i edukativne radionice za najmlađe. Za najznatiželjnije posjetitelje organizirana je interaktivna nagradna igra "Uhvati biološku raznolikost" i Bio blitz Invazija na Maksimir - u potrazi za stranim invazivnim biljnim vrstama.

Posjetitelji će se moći uključiti u organizirane ture kako bi upoznali vodozemce, gmazove, vretenca te ptice Maksimira, a s predstavljanjem 5 LIFE projekata i Udruga BIOM. Na aleji parka Maksimir bit će postavljena izložba pobjedničkih fotografija fotonatjecanja Javne ustanove – Maksimir. Događanjem se želi kroz brojne vođene ture, radionice i izložbe, te interaktivnu nagradnu igru educirati posjetitelje o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

Dodajmo kako je Europski parlament u studenom 2019. proglasio klimatsku i ekološku krizu te se obvezao žurno poduzeti konkretne mjere potrebne za borbu protiv te prijetnje i za njezino obuzdavanje dok nije prekasno. U Rezoluciji od 9. lipnja 2021. o Strategiji EU-a za bioraznolikost do 2030. – Vraćanje prirode u naše živote, Europski parlament ističe da su gubitak biološke raznolikosti i klimatske promjene međusobno povezani te negativno utječu jedan na drugog, jednaka su prijetnja životu na našem planetu te je, stoga, ta dva problema potrebno hitno rješavati zajedno.

Također istaknuto je kako priroda propada brzinom i u razmjerima koji su dosad neviđeni u ljudskoj povijesti, procjenjuje se da je u svijetu milijun vrsta izloženo riziku od izumiranja, a Komisija navodi da samo 23 % vrsta i 16 % staništa iz direktiva EU-a o prirodi ima povoljan status.

Prema podacima IPBES-a i Međuvladinog panela o klimatskim promjenama morska biološka raznolikost ozbiljno je ugrožena, Europska agencija za okoliš izdala je upozorenja o trenutačnom stanju degradacije europskog morskog okoliša i nužnosti hitne obnove naših morskih ekosustava rješavanjem pitanja utjecaja ljudskih aktivnosti na morski okoliš, a morska žarišta kao što su koraljni grebeni, šume mangrova i dna prekrivena morskom travom vrlo su narušena i ugrožena klimatskim promjenama i onečišćenjem.

Navedeno je i kako svjetlosno onečišćenje mijenja prirodne razine noćnog svjetla za ljude, životinje i biljke, čime negativno utječe na biološku raznolikost, primjerice, neravnotežom migracijske, noćne i reproduktivne aktivnosti životinja, što dovodi i do gubitka života insekata i oprašivača, koje umjetno svjetlo privlači.

Parlament pozdravlja novu Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. i njezinu razinu ambicije, kao i glavnu ambiciju da do 2050. svi svjetski ekosustavi budu obnovljeni, otporni i primjereno zaštićeni. Ujedno naglašava da je potrebno uložiti krajnji napor da se taj cilj što prije postigne. Također smatra da bi pri provedbi Strategije trebalo osigurati dosljednost s drugim strategijama europskog zelenog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:20