SJAJAN PRIMJER

Fakultet političkih znanosti organizirao je projekciju danskog filma 70/30 koji progovara o iskustvu u borbi s klimatskim promjenama

Danski film 70/30 progovara o klimatskim izazovima

 REGEA

Povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja Fakultet političkih znanosti u sklopu programa "Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost", koji već petu godinu za redom provodi u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) organizirao je projekciju danskog filma 70/30 koji progovara o danskim nastojanjima u borbi s klimatskim promjenama.

Studentima su se, kako su izvijestili iz REGEA-e, uvodno obratili veleposlanik Kraljevine Danske Nj.E. Ole Frijs-Madsen i dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu.

- Kada smo prije pet godina započeli s programom Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost želeći temu približiti studentima koji će sutra raditi jedan od najodgovornijih poslova – informirati građane, namjera nam je prije svega bila edukacija budućih novinara kako bi sutra mogli postavljati što bolja pitanja i tražiti što konkretnija rješenja – kazao je dr.sc. Julije Domac.

Dodao je kako se danas, pet godina nakon, svijet gotovo u potpunosti izmijenio i dalje se mijenja, a pred nas stavlja zadatak nužne energetske transformacije.

- Bez informirane javnosti niti jedna ideja ne može zaživjeti. Danas, na Dan Europe, važno je shvatiti da smo Europa svi mi zajedno, ali i da samo zajedno možemo rješavati probleme koji su pred Europskom unijom i globalnom zajednicom. Danska je s nama kao sjajan primjer transformacije – zemlja koja ne radi zeleno i održivo jer je bogata već je bogata zato što radi održivo i odgovorno na temelju vlastitih resursa. To je priča koju trebamo u Hrvatskoj, tako treba izgledati cijela Europska unija – naglasio je Julije Domac.

Veleposlanik Kraljevine Danske Nj.E. Ole Frijs-Madsen Danskoj kazao je kako Danskoj zelena diplomacija nije strana. Danska vlada je postavila klimatske promjene, zelenu pretvorbu i održivost kao ključne prioritete na domaćem i međunarodnom planu.

- Kada je moj kolega Tomas Anker Christensen 2019. imenovan za prvog svjetskog veleposlanika za klimu, odmah je zavrnuo rukave i bacio se na posao. On se, zajedno sa svim danskim veleposlanicima brine da Danska kontinuirano i konkretno doprinosi kao pionir održivosti diljem svijeta. Važno je također našu internu javnost, stalno obavještavati o napretku, našem nastojanju da do 2030. dosegnemo smanjenje emisija CO2 od 70 posto (premašivši cilj EU od 50%). Među ostalim, na taj način i da naša diplomacija ima kredibilitet kada razgovaramo s ostatkom svijeta jer provodimo u našoj zemlji upravo ono što propagiramo. Ti diplomatski napori nisu dobri samo za klimu i svjetsko društvo, već i za otvaranje radnih mjesta i rast. U isto vrijeme oni također pozitivno utječu na javno zdravlje. Mnoge danske tvrtke razvile su jasne klimatske ciljeve – uključujući opće ciljeve SDG-a – kao dio svojih doktrina. Ovaj i mnogi drugi politički aspekti zelenih tranzicijskih ciljeva pokriveni su u današnjem filmu – izjavio je Ole Frijs-Madsen.

Iz REGEA-e poručuju kako projekt "Energetska učinkovitost – novinarstvo za budućnost" ide dalje baš kao što dalje ide i suradnja danskog veleposlanstva i REGEA-e najavom Green Together događanja 18. svibnja kao i izložbe koja će biti postavljena 19. svibnja u Poglavarstvu grada Zagreba, a prikazat će primjere dobre prakse obiju zemalja. Oba događanja dio su platforme veleposlanstva i hrvatskih partnera kojim se obilježava 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Danske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:22