OSKAROVAC U AKCIJI

U pismu vlastima izrazio je zabrinutost jer se aktivisti koji se bore protiv izgradnje suočavaju sa zastrašivanjima i prijetnjama
Leonardo DiCaprio
 VALERIE MACON/AFP

Holivudska filmska zvijezda i aktivist za zaštitu okoliša Leonardo DiCaprio ponovno je vlasti u BiH pozvao da zaustave gradnju malih hidroelektrana tek nekoliko dana nakon što su u velikom prosvjedu građani uspjeli zaustaviti izvođače da započnu radove na izgradnji takvih 15 energetskih objekata.

U pismu upućenom vlastima u entitetu Federacije BiH izrazio je zabrinutost jer se aktivisti koji se bore protiv izgradnje mini-hidroelektrana suočavaju sa zastrašivanjima i prijetnjama.

"Sad je ključno da Parlament Federacije BiH (FBiH) usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito", stoji u DiCaprijevu pismu. Dodao je da Globalna zaštitarska zajednica poziva vlasti da odmah krenu u akciju te se zakonski spriječi izgradnja novih energetskih objekata i očuvaju dragocjene rijeke.

Ovo pismo vlastima BiH dolazi nakon što je ovoga tjedna više stotina mještana u sjevernom dijelu Hercegovine zapriječilo pristup teškim strojevima kako bi zaustavilo početak izgradnje više mini-hidroelektrana, u čemu im se pridružila glazbena skupina Dubioza kolektiv i svoj aktivistički nastup pretvorila u koncert.

DiCaprio je vlastima BiH pisao i prošle jeseni s identičnim zahtjevima. Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka upozorila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih europskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:47