ŠUMSKI VATROGASAC

Umjetnik Mundano prikupio je 200 kilograma pepela iz različitih područja zahvaćenih požarima
Mural od pepela u Sao Paulu
 Paulo Lopes (Anadolu Agency via AFP)

Brazilski ulični umjetnik Mundano odlučio je prepustiti prirodi da govori sama za sebe: naslikao je divovski mural u Sao Paolu koristeći pepeo koji je skupio iz spaljene prašume kako bi podigao svijest o klimatskim promjenama, piše Guradian.

Mundano je ovom prilikom prikupio je 200 kilograma pepela iz različitih područja zahvaćenih požarima, a mural je napravio na zgradi u neposrednoj blizini Avenide Paulista, glavne avenije koja prolazi kroz Sao Paolo.

-Ideja je proizašla iz nemoći. Desetljećima gledamo paljenje prašume, a posljednjih nekoliko godina to je doseglo rekordnu razinu.Nitko ne vidi požare, oni su jako daleko u dubini Amazone. Ideja je donijeti pepeo ljudima kako bi se stvorila veća empatija", rekao je Mundano -izjavio je umjetnik.

Divovska freska od 1000 četvornih metara pod nazivom "Šumski vatrogasac" predstavlja herojsku figuru koja je bespomoćna pred bijesnim požarom.Cijela je freska izrađena u raznim nijansama crne i sive, ovisno o tome koliko je vode Mundano pomiješao s pepelom. Devastiranu faunu Amazone na muralu simbolizira kostur krokodila naslikan pored herojskog vatrogasca.

image
Mundano radi na muralu
Paulo Lopes (Anadolu Agency via AFP)

S obzirom na to da održivo upravljanje šumama može pomoći u ublažavanju klimatskih promjena uz istodobno podupiranje ključnog gospodarskog sektora, Europski parlament poziva na ulaganje više sredstava iz zajedničke poljoprivredne politike u održivo šumarstvo u EU-u. Zastupnici pozivaju na povećanje ukupnih klimatskih koristi koje donose šume i vrijednosni lanac koji se temelji na šumama, poput apsorpcije CO2 i skladištenja ugljika u proizvodima na bazi drva. Parlament također naglašava potrebu za povećanim ulaganjem u istraživanje alternativa fosilnim gorivima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:14